<

DODIKU NEĆE BITI LAKO: Christian Schmidt u BiH došao dobro naoružan, u njegovm štabu su najmanje dva visoka vojna lica Njemačke

Među najbližim saradnicima su i najmanje dva visoka oficira njemačke vojske. I oni, kao i visoki predstavnik, vrsno poznaju BiH i zapadni Balkan.

Novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, koji na funkciju stupa u ponedjeljak, 2. augusta, prema prvim informacijama politički.ba, dolazi više nego dobro naoružan.

Osim što veoma dobro poznaje BiH i zapadni Balkan, razumije i naš jezik, on je formirao i inicijalni tim svojih saradnika s kojima stupa na dužnost.

U njemu su i najmanje dva visoka vojna lica (u penziji) Njemačke.

Martin Hermann također dobro vlada bh. (političkom) sitiacijiom.

Uz ostalo, bio je vojni ataše Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini od 2015. do 2018.

Hermann slovi kao blizak saradnik i prijatelj Schmidta. Po činu je pukovnik.

Još jedan saradnik njegovog vojničkog ranga, Peter Frank intenzivno se bavio Bosnom i Hercegovinom.

Ovaj istaknuti funkcioner George Marshall Centra, bio je i pripadnik njemačkog kontingenta SFOR-a u BiH od 2001. do 2003. godine.

Kasnije je službovao i na Kosovu, kao vršilac dužnosti načelnika štaba KFOR-a.

Frank također slovi za bliskog prijatelja Schmidta, rečeno je politički.ba.

U timu je i Zoran Gojić, njemački državljanin koji je niz godina obavljao značajne poslove u strukturama vlasti savezne njemačke države Bavarska.

Gojić će, kako nam je preneseno, u početku koordinirati aktivnosti Press ureda OHR-a.

Najavljeno nam je i da bi novi visoki predstavnik već u srijedu, 3. augusta ove godine, mogao imati i press konferenciju na kojoj će se i formalno predstaviti bosanskohercegovačkoj javnosti.

Inicijalni sastav njegovog osnovnog tima mogao bi dati određene natuknice o kursu koji Schmidt, kao novi visoki predstavnik kani zauzeti.

“Političar sam već 30 godina – i naviknut sam, znam kako raditi i ophoditi se sa protivrječnim, suprotnim ili drugačijim mišljenjima. Svima onima, koji se sada pokušavaju pozicionirati ili možda žele istresti svoj bijes, želim reći da sam relativno iskusan i da sam štošta doživio. To će sigurno dovesti do toga da ne posustanem i ne izgubim volju u zalaganju za BiH. I da je moj zahtjev i apel da razgovoram sa svima”, riječi su Schmidt u dužem intervjuu za Deutsche Welle..

“U BiH dolazim kao političar, a ne kao diplomata. Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana ali će biti jasna”, dodao je on.

Sagovornici politicki.ba koji ga dobro poznaju ističu da je novi visoki predstavnik strateški zainteresiran za funkcioniranje vladavine zakona. Od promjena Izbornog zakona BiH do (skoro pa zaboravljene) vojne, ali i imovine države BiH.

Ako je suditi po prvim detaljima njegovog tima, kojeg i sam naziva – štabom – moglo bi biti vrlo zanimljivo u BiH u narednim mjesecima i godinama…

<