<

Dodik uputio skandaloznu poruku Bošnjacima: Niko ih u RS-u neće dirati, samo ne želimo islamski fundamentalizam

Član i predsjedvajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sasama da je historija pokazala da su Srbi uvijek bili na pobjedničkoj strani uz ogromna stradanja.

Pored veličanja srpskih pobjeda, Dodik je iskoristio još jednu priliku da negira genocid nad Bošnjacima, a onda je poslao veoma opasnu poruku bošnjačkim povratnicima u manjem bh. entitetu.

“Garantujem da ih niko neće dirati. Želimo da im pomognemo da budu ravnopravni članovi našeg društva i nemamo nikakvu namjeru protiv njih. Mi smo protiv onih koji nam donose islamski fundamentalizam i pokušavaju da ugroze miran život za sve. Pozivam sve Bošnjake da se okupimo u našoj borbi za trajni mir na ovim prostorima”, rekao je Dodik.

Pod ovakvim optužbama vojska i policija RS-a počinili su genocid nad Bošnjacima i izvršili etničko čišćenje. Agresija na Bosnu i Hercegovinu izvršena je na osnovu sličnih izgovora. Dodik danas često optuži Bakira Izetbegovića za pokušaj stvaranja islamske države (“da sprovede amanet pokojnog babe i BiH učini islamskom državom”).
Sama činjenica da je Dodik u prilici da određuje šta je “islamski fundamentelizam” i ko su ti “fundamentalisti”, dovoljno je opasna da zabrine svakog normalnog Bošnjaka koji živi u manjem bh. entitetu. Proteklih godina bili smo svjedoci brojnih hapšenja Bošnjaka pod lažnim optužbama za spomenuti fendamentalizam.

<