<

DODIK: SRBI SU POSLALI JASNU PORUKU, ČEKAT ĆEMO VAS DOK NE BUDETE SPREMNI

Dodik je istakao da su “veliki” pokušali da izguraju svoje politike o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su dešavanja u Savjetu bezbjednosti UN pokazala da svijet nije kompaktan, da veliki pokušavaju da “izguraju svoje politike, ignorišući čak i međunarodno pravo, kao i da je ukazano da Republiku Srpsku moraju uvažavati jer je faktor međunarodnog prava”.

Dodik je istakao da su “veliki” na ovoj sjednici pokušali da izguraju svoje politike o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, oko čega nije postignuta saglasnost, ignorišući u ovom slučaju Aneks deset Dejtonskog sporazuma, koji je dio međunarodnog prava, kako je to utvrdila i Venecijanska komisija prije 15 godina.

“Visoki predstavnik bira se tako što se članice potpisnice Aneksa 10 dogovore o zajedničkom prijedlogu, koji se potvrđuje rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN. To se dešavalo u svim slučajevima, izuzev Kristijana Švarc-Šilinga, koji se u BiH zato i nije dugo zadržao”, rekao je Dodik za beogradsku “Politiku”.

On ističe da Rusija, Kina i druge zemlje, njih šest u Savjetu bezbjednosti UN, smatraju da se mora biti privržen međunarodnom pravu po ovom pitanju.

“Za nas je važno da je došlo do rasprave jer su raniji stavovi bili da o tome uopšte ne treba diskutovati. Čuli smo jasne poruke u UN kao, na primjer, od predstavnika Kine, koji je rekao da se Republika Srpska mora uvažavati jer je faktor međunarodnog prava”, rekao je Dodik.

Naglasivši da “nema formalnog imenovanja, legaliteta ni legitimiteta koji bi trebalo da stoji iza imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, Dodik je ukazao da je iskustvo Republike Srpske s visokim predstavnicima veoma loše, jer su po pravilu bili u BiH da degradiraju Republiku Srpsku, pa nema razloga misliti da će ovog puta biti drugačije, naglasivši da nije riječ o ličnim zamjerkama Šmitu”, piše Srna.

“Ne možemo da prihvatimo njegov izbor, njegovo djelovanje i saradnju u smislu prihvatanja njegovih odluka”, rekao je Dodik.

Govoreći o otporu NATO i EU da u deklaracije uvrste “prava konstitutivnih naroda”, što su neki razumjeli kao novu politiku i afirmaciju “građanskog”, Dodik je rekao da je to je ideološka borba ljevice i desnice u Evropi, koju “treniraju” preko BiH.

“Konstitutivnost je jasno precizirana u Ustavu BiH. A da bi se to promijenilo, morao bi se mijenjati Ustav, sa čime i mi treba da se saglasimo, a to se neće desiti. Kao što se ni Hrvati neće složiti. Zato je to samo u domenu jedne načelno prazne političke rasprave”, istakao je Dodik.

On ističe da se treba držati Ustava BiH, jer unaprijed treba da znaju da baziranje zemlje na konstitutivnosti i dvoentitetskom uređenju neće biti promijenjeno.

“Izgleda da im je teško da shvate da ovdje postoji teška istorija tri naroda i da jedini koncept koji može da održi ovu zemlju jeste ravnopravnost naroda. Svi smo mi za univerzalna prava građana, koja zagovaraju, ali smo pre toga za prava konstitutivnih naroda, balans koji je po tom pretočen u sadašnji Ustav mora da bude održan jer se pokazalo da samo na osnovu njega BiH može da živi”, rekao je Dodik.

On je istakao da bi bilo porobljavanje nametanje ovog grubom silom, eliminišući sve protivnike tog koncepta, kao i da to ovdje ne bi funkcionisalo, jer bi značilo stvaranje koncepta koji nije međunarodno priznat.

Govoreći o izveštaju o Srebrenici koji je sačinila međunarodna ekspertska komisija, Dodik je naveo da bi svi koji se time bave trebali da se upoznaju sa tim izvještajem, u kojem je jasno vidljiv koncept satanizacije Srba, na kom se marljivo radilo.

“U tabelama možete da vidite da se u zapadnim medijima Srbi u negativnom kontekstu pominju po 700 puta, a recimo muslimani i Hrvati samo jednom”, rekao je Dodik.

Govoreći o pozivu Republike Srpske da se razgovara o budućnosti, Dodik je istakao da su Hrvati podržali razgovore, a Bošnjaci to neće jer misle da su “centralni komitet BiH” i da im se može da određuju sva kretanja u zemlji.

“Republika Srpska je opredijeljena za razgovor i dogovor. Djeluje da Bošnjaci to ne žele, ali istorijski je važno da su Srbi pozivali na razgovor kako bi se riješili problemi koji evidentno postoje. Kad jednog dana shvate da se problemi moraju rješavati, treba da znaju da Srbi imaju pripremljen tim i platformu za pregovore, a platforma su Ustav i Dejton, ali i pojačana autonomija Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da Srpska, ne samo da hoće povećanu autonomiju u odnosu na postojeće stanje, u koje je gurnuta nasiljem međunarodnog faktora, već i u odnosu na Ustav.

“Zašto to nekom nije legitimno? Istorija je pokazala, pa to i oni treba da znaju kuda vodi svojeglavost, a odbijanje razgovora jeste baš to. Srbi su poslali jasnu poruku, želimo razgovor, imamo platformu, zalažemo se za mir i pregovore. Čekaćemo vas dok ne budete spremni”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

<