<

Dodik se obrukao na samitu Brdo – Brioni, niko ga ozbiljno nije shvatio

Ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan. Pokušaj Milorada Dodika da na samitu Brdo Brioni nametne pitanja iz BiH je doživio debakl.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci.

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Komšić o dešavanjima u Sloveniji: Dodik se uključivao na primitivan način

Suština procesa Brdo-Brijuni je da zemlje regije povuče brže prema Evropskoj Uniji, kazao je u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je prisustvovao današnjem sastanku lidera ovog procesa u Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Komšić ističe da se u svom izlaganju fokusirao na ono što Evropa traži od BiH, a to je ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

– To je ono što BiH treba, što ona treba da obavi, a taj novi, nazovimo ga uvjetno, geopolitički pristup regiji Zapadnog Balkana treba iskoristiti iskoristiti na način da zemlje Evropske Unije na nas gledaju kao na svoj geopolitički interes, a ne samo da nas posmatraju kroz ono formalno, ponekad birokratsko, ispunjavanje zadataka koji se postavljaju u Briselu, kazao je.

Komšić tvrdi da je cijeli sastanak u jednom trenutku pošao u pogrešnom pravcu, uz na trenutke mučnu i neugodnu raspravu između predsjednika Kosova i Srbije, a “naravno”, tu se uključivao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na svoj “standardno primitivan način”.
<