<

Dodik: RS neće prihvatiti novog visokog predstavnika

Predsjedavajući predsjedištva BiH Milorad Dodik je rekao da Republika Srpska neće prihvatiti novog visokog predstavnika niti odluke koje on bude pokušao nametnuti.

Predsjedavajući predsjedištva BiH Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini ali i jučerašnjoj zvaničnoj posjeti Beogradu, gdje je jedno od ključnih tema razgovora bilo imenovanje novog cisokog predstavnika u BiH, što Republika Srpska ali i Srbija smatraju spornim ukoliko imenovanje ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a.

Kaže da je imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta došlo do novog usložnjavanja i komplikacija odnosa unutar BiH jer se pokušava dati legitimitet novoj osobi uz izbjegavanje odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

‘Bonske ovlasti su prošlost’

Mišljenja je i da se nesređeni odnosi unutar međunarodne zajednice pokušavaju prelomiti preko Bosne i Hercegovine, države za koju je ponovio da je podijeljena i neuspješna.

Kazao je i da su bonske ovlasti za visokog predstavnika prošlost i da je njima posijan dodatni raskol unutar BiH, a naglasio je i da Republika Srpska neće prihvatiti novog visokog predstavnika niti odluke koje on bude pokušao nametnuti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je dobar dogovor postignut u Beogradu kazavši da Srbija ima pravo i obaveze da bude aktivno uključena u provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je njegova potpisnica kao drugih aneksa među kojima je i Aneks 10.

IZVOR: AL JAZEERA
<