Dodik ranije državnički dočekan, a danas…

VIJESTI 09. nov. 202119:471 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, primio je danas u Ankari, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Tema razgovora bila je aktuelna situacija u BiH, privredna saradnja i infrastrukturni projekti. Erdogan i Dodik su, kako je saopšteno, imali radni ručak. No, šta mu je rekao, te šta je zaključak sastanka, javnost do ovoga trenutka, nije uspjela saznati. Dodik je nakon sastanka u izjavi za Radio Republike Srpske, istakao da su se složili da mir nema alternativu. “Prijetnja silom ne može da riješi nijedan problem. Drugi su nametnuli tu temu. Erdogan je upoznat sa situacijom u BiH i ovo je bila prilika da mu se to predoči sa našeg stanovišta. Tražimo razumijevanje za političke procese” – rekao je Dodik. Istakao je da je potrebno uspostaviti dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Iako smo u Ankari nekada ranije svjedočili njegovom famoznom dočeku – danas, tek uz nekoliko kamera i članova osoblja,  predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio je u Ankari člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika.

Radni ručak u Predsjedničkoj palati održan je iza zatvorenih vrata.

Izjava nije bilo, no što misli o krizi u Bosni i Hercegovini, turski predsjednik je jasno kazao prije nekoliko dana.

“Želimo da Balkan bude mjesto mira u Evropi, razvijeniji i ekonomski jači. Nikako ne želimo da Bosna i Hercegovina postane mjesto borbe i sukoba onih koji imaju interese na tom području. Uz taj stav smo nakon posljednjih tenzija koje su otvorile rasprave o jedinstvu i cjelovitosti BiH, značajno ubrzali naše diplomatske napore”, rekao je predsjednik Turske.

A preko puta Erdogana, prije sedam dana bio je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. U intervjuu za N1 otkrio je hoće li biti sastanka u formatu koji traži predsjednik Hrvatske.

“Vidite, pozvani su bili, a mislim da je to bila ideja Zorana Milanovića, tri predstavnika tri naroda u BiH, pa uzmi i ‘tri velika brata’. Na to ne treba pristati. Ja nisam na to pristao. Ova zemlja ima svoje institucije. Ja nisam bošnjački predstavnik, ja sam predstavnik jedne stranke. Ne želim da Bosnu i Hercegovinu na takav način tretiraju”, naveo je Izetbegović.

Podsjetimo, Zoran Milanović od svoje ideje ne odustaje, smatra kako se trojac Čović-Izetbegović- Dodik treba naći preko puta njega, te Vučića i Erdogana.

“Ja bih tu rado vidio kao nekakve jamce i predsjednika Vučića, da Bosna i Hercegovina ostane čitava. Imat ćemo mi nesporazuma. Jedino u takvom ambijentu se može naći zadovoljavajuće rješenje”, izjava je Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske.

No, geopolitički analitičar Balkana i Bliskog Istoka Jahja Muhasilović smatra kako bi ovakav format sastanka u kojem bi se našli , kako ih neki nazivaju “lideri naroda” i njihove “zemlje od povjerenja” bio suviše opasan za BiH.

“Dodik tu ne bi stao samo sa Turskom. On je prije nekoliko mjeseci kada je bio u posjetu Turskoj , je rekao da bi se u procese koji se odvijaju u BiH trebala uključiti i Rusija. Zapravo Dodikov primarni cilje je da se ugura u Rusija i da se na taj način Amerika isključi iz svog tog procesa”, rkeao je Muhasilović za N1.

Kako god, Turska će nastaviti dijalog sa svim stranama kako se BiH ne bi ponovo vratila u stare teške dane, naglasio je Erdogan. Uskoro će mu u posjet ponovno doći Milorad Dodik, no ovaj put zajedno sa svojom dvojicom kolega iz Predsjedništva, Željkom Komšićem, i Šefikom Džaferovićem.