<

Dodik: Politički dijalog o mogućim rješenjima u BiH ne može biti zaustavljen

BANJALUKA – Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da politički dijalog o mogućim situacijama i rješenjima u BiH ne može biti zaustavljen, te da se danas živi u “jednoj nakaradnoj situaciji”.

Komentarišući uputstva ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima da zemlje u kojima djeluju upozore da je svaka priča o promjeni granica u BiH zlonamjerna, Dodik je rekao da je “dotična spremna da reaguje na priču koja nije vlasništvo BiH, nije krenula odavde već je došla sa strane”, a nikad nije regovala na činjenicu da se u BiH krši Ustav.

“Srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta, poslala ona njihovima ili ne, oni će se uvijek ponašati na taj način”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, to samo govori i svjedoči o raspadu sistema u BiH, te nema tog vezivnog tkiva koje je može povezati.

Dodik je napomenuo da je u prošlosti to značilo da stranci mogu nešto uraditi, ali da danas oni ni sami sebi ne mogu pomoći.

“Nezaobilazno je s njima diskutovati, jer moćni i arogantni uvijek će pokušati da slijede svoju logiku i da, ako ne mogu da vas ubijede, onda pokušavaju da vas spriječe raznim mjerama, kao što vas sprečavaju na međunarodnoj sceni, pokušavaju da satanizuju, uvode sankcije i mnogo čega drugog”, naglasio je Dodik.

O tim stvarima, tvrdi Dodik, treba da se vodi računa. “Mi se moramo izboriti da diskusija o tome šta i kako će biti mora da bude isključivo naša i da nema patrone sa strane, nego jednostavno da razgovaramo. Zato je i naša inicijativa da razgovaramo potpuno suprotna od onog šta rade Bošnjaci”, smatra Dodik.

NJihova vizura i pogled na svijet, rekao je, takva je da su 2019. godine na kongresu SDA rekli da se zalažu za BiH koja nema entiteta, te da treba da se ukine Republika Srpska. “Oni od toga ne odustaju. Oni to svaki dan rade”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da Bih nema ništa što predstavlja bazični konsenzus, te je podsjetio da su u narodi na ovim prostorima u svim istorijskim događajima bili na različitim stranama.

“Dok jedni imaju komemoraciju, drugi slave i to je nešto što je nespojivo. Ali, da bi mogli ići svi zajedno naprijed, moramo da to odbacimo i da pustimo svakoga da se razvija bez mogućnosti da drugom nameće svoje stavove i svoja rješenja”, poručio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da je to rješenje koje je univerzalno i da mora biti i ovdje prihvatljivo.

Nezavisne.com

<