<

Dodik odgovorio Izetbegoviću: Partija koju je naslijedio nastala u džamiji

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je “Bakir Izetbegović posljednja osoba na svijetu koja bi smjela da govori o miješanju vjerskih zajednica u politički život ako se zna da mu je i partija pokojnog babe, koju je naslijedio, praktično nastala u džamiji, i da se po džamijama regrutovalo i regrutuje članstvo”.

Dodik je naglasio i da se zna da su “Bakiru Izetbegoviću džamije i danas govornice sa kojih se šalju partijske i političke poruke i da džamija u BiH određuje pobjednika među bošnjačkim političkim tijelom”.

Na pitanje Srne da prokomentariiše Izetbegoviću izjavu o Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/, Dodik je rekao da kvalifikovati “SPC kao vjersku zajednicu koja proizvodi konflikte izraz je otvorenog neprijateljstva prema pravoslavnim hrišćanima najprije u BiH, a onda i šire”.

“Ako postoji vjerska zajednica sa čije adrese se ovdje pozivalo na mir i suživot to je SPC, koja svoju hrišćansku misiju provodi na jedan društveno poželjan način, ne ugrožavajući bilo koga. U BiH se najčešće dizala buka zbog stavova Islamske vjerske zajednice, a nikada stavova SPC. Jasno je i na čijoj adresi stanuje netolerancija”, naglasio je Dodik.

N1

<