<

Dodik najavljuje srpsko-hrvatsku diplomatsku ofanzivu na Bosnu i Hercegovinu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pokušati zajedno sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem integrisati sva navodna kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu u BiH i to uputiti međunarodnoj javnosti.

“Treba ukazati na to da je proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme masovnog kršenja međunarodnog prava i naših nacionalnih prava”, rekao je Dodik za srbijanske medije.

Dodik, odnosno velikosrpska politika računa na saradnju Zagreba i HDZ-a BiH u pokretanju diplomatske ofanzive protiv Bosne i Hercegovine. Ohrabren dosadašnjom odličnom saradnjom sa Draganom Čovićem, Dodik je smislio novu podvalu protiv naše zemlje.

On je istakao da dvije trećine BiH smatra da visoki predstavnik treba da ode i da, samo zato što Bošnjaci smatraju da OHR treba da ostane, “oni skrnave stav potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”.

“Koliko sam razumio i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba da ode”, rekao je Dodik.

Dodik nije krio svoju ljutnju prema politici Sjedinjenih Američkih Država.

“Rano priznanje nezavisnosti Kosova je isto ono koje je Amerika učinila kad je priznala BiH, nakon čega je počeo rat”, rekao je Dodik i dodao da je Amerika svojstvena po ignorisanju realne situacije.

On je istakao da taj koncept, koji je Amerika gurala krajem prošlog i početkom ovog vijeka, konačno mora da prestane.

“Sada smo u prilici da im kažemo, pa čekajte vi se ponašate prema našem narodu na neadekvatan način, vi želite da slomite naš status. Mi računamo da bi to neko mogao u Americi da čuje i razumije”, rekao je Dodik.

E zato mu treba Dragan Čović. Dodik računa da će Sjedinjene Američke Države pokazati više pozornosti njegovim zahtjevima ako dođe sa dokumentom kojeg potpisuje i hrvatska strana.

saff.ba

<