<

Dodik: Mislim da će RS postati nezavisna u narednih 10 godina

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ga sve više brine plejada novih političara u Republici Srpskoj koji olako prihvataju konformizam koji se nudi na neke ideje koje su unitarno centralističke u BiH.

Dodik je rekao da takvih ima u svim partijama, pa i u njegovoj, ali da linija odbrane mora da bude da se izgradi nova generacija političara da imaju čvrst stav i da imaju podršku naroda.

“RS će ostati koliko naši ljudi budu stajali iza jake političke koncepcije koja ide za tim da čuva Republiku Srpsku”, istakao je Dodik na tribini “Izvorni Dejton ili mirni razlaz” u Beogradu.
On smatra da je to opasna matrica, koja pravi problem situaciji i položaju Republike Srpske.
“Čuvao sam je 25 godina. Mislim da će se definitvno njen položaj riješiti u narednih 10 godina i ispravno je da postane nezavisna i da se kao takva udruži sa Srbijom u nekom dogovorenom obliku. Granice nije potrebno mijenjati, ima entitetska koja je međunarodno potvrđena i priznata”, rekao je Dodik.

“Napadamo se zato što kažemo – evo, jedna od opcija može da bude mirni razlaz. To je dobro da pojača našu pregovaračku poziciju, ako ništa drugo, pa da nešto vratimo. Јa mislim da mi ne možemo da se vratimo izvornom Dejtonu sve dotle dok ne natjeramo druge , da shvate da im to jedino preostaje. Oni će to prihvatiti ali tada već biće kasno za njih”, rekao je Dodik.

Međutim, Dodik je otvoreno priznao da RS neće moći ovladati i Brčko distriktom. “Tamo Amerikanci hoće da se pitaju”, poručio je razočarani Mile.

<