<

Dodik: Ko spomene da je RS genocidna ići će u zatvor

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da donese dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” biće držana u petak, 30. jula, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Poslije sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka povodom najnovije Inzkove odluke, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da su dogovorili da na sjednici donesu dva zakonska rješenja o kojima su se saglasili.

On je dodao da su na današnjem sastanku u Banjaluci dogovorili da sjednica Narodne skupštine bude zatvorena za javnost.

Dodik je rekao da se ovo “nametanje odbacuje kao ništavno i da od danas srpski politički predstavnici u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH neće učestvovati u radu i odlučivanju dok se ne vidi na koji način se suprostaviti ovome i obezbijediti mehanizam da više nema nametanja”.

On je istakao da visoki predstavnik “koji dolazi nema legitimitet i da više neće biti prihvaćena nijedna odluka”.

Ko bude RS nazvao genocidnom tvorevinom ići će u zatvor – jedno je od rješenja izmjena Krivičnog zakonika RS na kojem će narednih dana raditi poslanici NSRS kroz radne grupe, zajednicke – vladine i opozicione.

Sjednica u petak trebala bi prema najavama biti zatvorena za javnost. Uz ove izmjene, kojima bi nazivanje RS genocidnom bilo kažnjivo i to višegodišnjim zatvorom, radi se i na još nekim zakonskim rješenjima.

Lider SNSD Milorad Dodik danas, makar javno, nije pominjao disoluciju. A nije odgovoreno ni da li će se Dodik, ili pak lider SDS Mirko Šarović u narednom periodu sastajati sa novim Visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Današnji sastanak sazvao je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilovića, koji je i lider Demosa, a prisustvovali su mu i predsjednik Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

(Vijesti.ba / SRNA)

 

<