<

Dodik: Ispred Srebrenice ne može stajati riječ genocid jer se nije dogodio

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Izvještaj komisije za Srebrenicu ukazuje da ispred Srebrenice ne može da stoji riječ genocid, jer se on nije dogodio.

Prema Dodikovim riječima, to su utvrdili stručnjaci za Holokaust i genocid, i to najeminentniji iz Njemačke, SAD, Izraela, Italije, Japana i Srbije.

“To je naša istina o tome. Mi prihvatamo izvještaj, iako on nije nimalo lak za srpsku stranu, jer je tamo rečeno na koji način su nedgovorni pojedinci počinili zločine. Tamo se zaista desio zločin, ali je isto tako presuđeno za to”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, sve i jedan Srbin koji je evidentiran da je imao ulogu u Srebrenici priveden je ili Haškom sudu ili Sudu BiH.

“U tom pogledu to je za nas završena priča. Što se tiče opisa događaja, smatramo da su relevantniji stručnjaci koji su o tome govorili nego što su to bile politički motivisane sudije koje su, prije nego što je počeo proces, donijele odluku o tome šta bi trebalo da se presudi”, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je Izvještaj nezavisne međunarodne komisije za stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine veoma jasan.

“Sačinili su ga međunarodni stručnjaci u različitim oblastima, pravnici, patolozi, filozofi, novinari i drugi koji su bili uključeni. Ja im svima zahvaljujem”, ponovio je Dodik.

Dodik je naveo da oni to nisu morali, te da su radili uz minimalne troškove, kao što su smještaj i putovanja.

“Nisu imali nikakve druge naknade, radili su kao vrsni profesionalci, dokazani u svojim strukama”, rekao je Dodik.

Izvještaj o Srebrenici od juče je dostupan javnosti na internet stranicama Komisije i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

source.ba

<