Site icon Ljepota Islama

Dodik: BiH nije trebala da postoji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da su stav i pozicija entiteta RS vojna neutralnost, ali da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuslovno formiranje vlasti.

On je rekao da je ovaj bh. entitet spreman da prihvati ono što je propisano Ustavom.

On je naglasio da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džeferović “mora da se osloni na traženje dodatnih mišljenja, dok Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda” u Predsjedništvu BiH, što govori da nemaju legitimitet.

On je ponovio da BiH nije zaslužila da postoji i da je trebalo da njen prostor bude redefiniran, odnosno formirane tri države – RS, Herceg-Bosna i Bosna, te da budu uspostavljeni kvalitetni standardi kako bi ove države bile nosioci evropskih promjena u regionu.

Prema njegovim riječima, politika koju zagovaraju Bošnjaci ide u pravcu da vlast na nivou Bosne i Hercegovine ne bude formirana.

On je rekao da Sporazum vrijedi do 5. septembra i da Republika Srpska ne postavlja uslove.

On je naveo da u ovom bosanskohercegovačkom entitetu želi okupiti većinu za politike koje će biti utvrđene, a tu spada i opozicija.

Dodik smatra da je izlaz iz krize u BiH da brzo i bezuslovno bude formirana vlast.

Prema njegovom mišljenju, nefunkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine sprečava mnoge stvari.

On je ocijenio da ambasadori u BiH imaju pravo da održavaju sastanke, ali nemaju pravo da se miješaju u unutarnje stvari zemlje, iako to masovno rade.

On tvrdi da ne postoji mogućnost dogovora u skladu sa slovom Daytona sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa Komšićem, jer su na “kriminalan način postali dio vlasti na nivou BiH i ne žele da o tome razgovaraju”.

On je kazao da su entiteti mjesta svih odluka.

Exit mobile version