<

Djeco, ustanite i klanjajte sabah, ne želim da iko od nas fali u Džennetu!

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prilikom nadgledanja ukopa šehida nakon Bitke na Uhudu, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Ukopajte Amra ibn Džemuha i Abdullaha ibn Amra ibn Harama u jedan kabur, jer su se oni voljeli i pazili dok su bili na dunjaluku.” Njihov kabur nazvan je ”Kabur dvojice braće muslimana”. 

No, mi znamo da smrt nije rastanak, jer svi ćemo na kraju umrijeti. Stvarni rastanak je onda kada neki od nas uđu u Džennet, a neki nastane Džehennem (Allah nas sačuvao od Džehennema!). Jedna od najljepših stvari koje sam pročitao jesu riječi jednog muslimana o njegovoj nani. Naime, on je rekao: ”Nana nas je stalno budila na sabah-namaz i govorila: ‘Djeco, ustanite i klanjajte sabah, ne želim da iko od nas fali u Džennetu!”’  

Onaj ko te istinski i iskreno voli, on se boji džehennemske vatre za tebe. O, kolika je samo bila Ibrahimova, alejhi selam, ljubav prema njegovom ocu Azeru, kad mu je govorio: ”O oče moj, bojim se da te od Milostivog ne stigne kazna, pa da budeš šejtanu drug” (Merjem, 45.)

Nema ništa ljepše od toga da čovjek bude poznat među ljudima po lijepim svojstvima i osobinama, da bude omiljen, voljen, plemenit, uljudan, mudar i velikodušan, tako da, kad se spomene njegovo ime, njegov lik zablista u glavama i memoriji slušatelja, kao da je on crveno srce koje stavljamo na kraju lijepih misli i stihova koje smo napisali.

Pišući kratku biografiju Muhameda ibn Mejmuna es-Sukkerija, imam Ez-Zehebi je u svom djelu Sijer el-‘alam en-nubela’, zapisao: ”Muhamed ibn Mejmun el-Mervezi, poznat kao Ebu Hamza es-Sukkeri, nije bio trgovac šećerom, ali su ga zvali ”Šećerko” (Es-Sukkeri), zbog slatkoće njegovog govora.”

Dakle, ako bi oni koji nas poznaju željeli zamijeniti naša imena osobinama koje posjedujemo i na temelju kojih se ophodimo prema njima, koja imena bi nam dali? 

Koje ime bi naši roditelji odabrali za nas: poslušni, voljeni i blagoslovljeni sin, ili neposlušni, osorni i bezobrazni sin?

Koje ime bi naše supruge odabrale za nas: ljubazni, plemeniti, saosjećajni i tolerantni muž, ili pak okrutni, sebični i nasilni muž?

Koje ime bi muž odabrao za svoju suprugu: nježna, voljena, plemenita i strpljiva supruga, ili okrutna, svojeglava i bestidna jezikara?

Koje ime bi naše komšije izabrale za nas: velikodušni, darežljivi i miroljubivi komšija, ili prevarant i izdajnik lošeg ahlaka?

Koje ime bi naše radne kolege odabrale za nas: povjerljivi, čuvar tajne, pristojan i uljudan, ili klevetnik, izdajica i pokvarenjak?

Naša su imena su za nas, a što se tiče naših osobina, one su za druge ljude i oni nam daju ime na osnovu osobina koje imamo i po kojima nas poznaju. Jednog dana imena će otići i nestati, a osobine će ostati, pa ostavimo iza sebe one koji će nam hajr-dove učiti i koji će nas se samo po dobru sjećati.

saff.ba

<