<

Divan li je imetak u rukama dobrog vjernika

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao je po Amra ibn Asa, rekavši: ”Uzmi svoju odjeću i oružje i dođi k meni!” Amr ibn As je izvršio naredbu i došao odjeven u ratnu uniformu.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: ”Želim da te pošaljem na čelu vojske, pa ako te Allah opskrbi pobjedom i ratnim plijenom da ti dam dio imetka iz ratnog plijena.”

Amr mu je rekao: ”Allahov Poslaniče, nisam primio islam zbog novca, već sam ga prigrlio iz želje i ljubavi prema islamu.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: ”Amre, divan je imetak u rukama dobrog vjernika.”

Svemogući Allah daje imetak i bogatstvo onima koje voli i onima koje ne voli. Sulejmanu, alejhi selam, dao je čitav svijet, a dao ga je i tiraninu Nimrudu, kao i Karunu koji je bio najpokvareniji bogataš na svijetu.

Isto tako, Allah čini da siromaštvo kušaju i vjernici i nevjernici. Isa, alejhi selam, bio je siromašan, a Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, vezao je kamen na stomak od gladi. I mnogi njegovi ashabi bili su siromašni, toliko da su neki od njih teško pronalazili hranu za jedan dan. Također, među nevjernicima ima i bilo je u svakom vremenu iznimno siromašnih ljudi.

Imetak nije nagrada, jer ovaj svijet u osnovi nije mjesto nagrade, niti je siromaštvo kazna, jer ovaj svijet u osnovi nije mjesto kazne.

Ovaj svijet je mjesto ispita i provjere i čovjek na dunjaluku neće biti nagrađen za bogatstvo, niti kažnjen za siromaštvo, već je njegova nagrada i kazna u tome kako se ponaša u slučaju bogatstva i siromaštva. Ako mu bude dato bogatstvo, pa bude zahvalan Allahu, tada će biti nagrađen, a ako se uzoholi i osjeti neovisnim, bit će kažnjen. A ako mu bude uskraćen imetak, pa bude strpljiv, tada će biti nagrađen, a ako ne bude vjernik i ako se bude srdio na sudbinu i Allahovu odredbu, onda će biti kažnjen.

Mi ne bivamo nagrađeni za nevolje koje nas snalaze, već za strpljivost na nevoljama. Naprimjer, bolest sama po sebi ne podiže stepene vjerniku ako nije popraćena strpljivošću, jer je to ispit i provjera, pa ako vjernik bude strpljiv u bolesti, položio je taj ispit, a ako ne bude strpljiv  i ako bude proklinjao sudbinu, nije položio ispit.

Da, divan je imetak u rukama dobrog vjernika, zato što se bogatom vjerniku, koji je zahvalan Allahu, otvaraju dženetska vrata preko tog bogatstva, koja se ne otvaraju ni za koga drugog.

Da, divan li je i blagoslovljen imetak u rukama dobrog vjernika, zato što on hrani gladne, kupuje lijekove za siromašne koji su iscrpljeni i umorni od bolesti, plaća dugove onima koji su opterećeni dugovima i održave rodbinske veze putem darivanja i pomaganja svojoj rodbini.

Blagoslov imetka u rukama dobrog vjernika nije u smislu da je bogatstvo dobro a siromaštvo zlo, već u smislu dobročinstva koje ovaj dobri Allahov rob čini s ovim bogatstvom koje mu je Allah dao.

Ako ti je darovan imetak i bogatstvo, taj imetak neće biti blagoslovljen osim uz obilje milostinje i pomaganja siromašnima, a ako ti bude uskraćen imetak, znaj da ibadet strpljivosti u siromaštvu neće biti manje nagrađen kod Allaha od ibadeta trošenja imetka u dobrotvorne svrhe u bogatstvu. 

<