Digitalno doba stiglo i na mezarje. Pa zar ćemo i na ovome pasti? Spomenik, vrijedan 3.000 eura po komadu

Mnogi će reći da ove narudžbe nikada muslimani neće naručivati, ali vidjet ćemo. Ne tako davno su isto muslimani govorili da slike neće postavljati na nišane svojih umrlih, pa evo rezultat tih negacija jeste da skoro nema mezarluka na Balkanu a da nije na nekom mezaru slika ili nadgrobni spomenik. Subhanallah. zavaravamo se. Ovaj put upamet muslimani. Što dalje od ovog šejtanluka!!! Da nas Allah od toga sačuva!

Mariborsko pogrebno preduzeće dobilo je već 50 narudžbina za digitalni nadgrobni spomenik, vrijedan 3.000 eura po komadu, čiji je prototip prije nekoliko dana predstavila grupa lokalnih preduzetnika u saradnji sa tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojemu su u mramoru ili kamenu obično upisani samo ime i prezime te datum rođenja i smrti, objavila je Slovenačka televizija, prenosi Hina.

“Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki, pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i poslije smrti”, objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno preduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu zaštićenom kućištem od atmosferskih uticaja.

Tekst, video snimke i fotografije osoba može da odabere za svog života ili to nakon njegove ili njene smrti može da učini rodbina.

U pogrebnom preduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbi, a cijena im je 3.000 eura po komadu bez PDV-a. Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i sjeverne Amerike.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči, pa uključuju prikaz snimljenih podataka.

(Global CIR/Agencije)

Obrada: religis.com