<

Denis Zvizdić jasno nabrojao mjere kojima BiH treba uzvratiti Hrvatskoj: “Niko nema pravo da nas ponižava”

Zvizdić kaže da ne želi vjerovati da je ovo jednostrana odluka

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, prokomentarisao je odluku Hrvatske da teretni prijevoznici neće moći prevoziti robu preko pet graničnih prijelaza između Hrvatske i BiH.

“Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza sa BiH, čime se nanosi direktna, i očito namjerna, ekonomska šteta bh. privrednicima, koji svoje proizvode izvoze u EU, je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske – navodi Zvizdić.

On kaže da ne želi vjerovati, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja “novu” vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH te smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine trebaju hitno poduzeti sljedeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH.

Kao odgovor na mjere Hrvtaske, Zvizdić navodi niz mjera koje bi vlasti naše zemlje trebale poduzeti:
“Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mjere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta;

“Intenzivirati kampanju, posebno od privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće”, s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.

Ako izostane reakcija nadležnih tijela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

“Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susjednu zemlju s kojom dijelimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim istaknuti da niko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vrijeme da naši susjedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je međunarodno priznat i neupitan – zaključuje Zvizdić.

bhdijaspora

<