<

David Tabor, general: SAD nastavljaju pružati podršku jedinstvu BiH

Odgovarajući na novinarski upit o tome u kojoj mjeri na saradnju OS dviju država utječe najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će entitet RS formirati vlastitu vojsku, američki general je poručio kako SAD nastavljaju pružati podršku integritetu Bosne i Hercegovine

Komandant američke Komande snaga za specijalne operacije u Evropi generalmajor David Tabor izjavio je danas u Sarajevu kako će Sjedinjene Američke Države (SAD) kao saveznik nastaviti jačati partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom.

U prošlosti smo uživali u partnerstvu s Oružanim snagama BiH (OSBiH) i veoma se radujemo nastavku razvijanja naših odličnih odnosa – istaknuo je general Tabor nakon susreta sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem.

Istovremeno, pohvalio je OSBiH povodom nedavnog osnivanja Vojno-informacijskog centra, potcrtavajući spremnost da pruži pomoć razvoju kapaciteta tog centra putem Regionalnog tima za informacijsku podršku, a u funkciji uspostavljanja snažnije veze između OSBiH i bh. građana.

General Tabor je, također, istaknuo izuzetne aktivnosti koje provodi tim civilno-vojne saradnje OSBiH u koordinaciji s timom američke Komande snaga za specijalne operacije u Evropi, a sve s ciljem što bolje pripreme za odgovor na eventualne krizne situacije.

Obuka s našim partnerima pospješuje našu sposobnost zajedničkog rada u svim okolnostima. Vještine, zajednički način rada i odnosi razvijeni tokom ovih vježbi direktno su primjenjivi na sve druge scenarije, što znači da ukoliko dođe do prirodnih katastrofa i slično, možemo brzo i učinkovito odgovoriti kao tim i pružiti pomoć građanima – precizirao je general Tabor.

Odgovarajući na novinarski upit o tome u kojoj mjeri na saradnju OS dviju država utječe najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će entitet RS formirati vlastitu vojsku, američki general je poručio kako SAD nastavljaju pružati podršku integritetu Bosne i Hercegovine.

– SAD i moje snage kao NATO-saveznik nastavljaju da pružaju podršku jedinstvu Bosne i Hercegovine i nastavit će ovoj državi da pružaju podršku u održavanju stabilnosti i sigurnosti kao i dosada – bio je izričit general Tabor.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić ocijenio je veoma produktivnim razgovore s američkim komandantom za specijalne operacije u Evropi o bilateralnoj vojnoj saradnji, s fokusom na civilno-vojnu saradnju i uspostavu Medijskog informativnog centra u sklopu OSBiH i Ministarstva odbrane BiH.

Sagovornici su konstatirali kako postoji dobar doktrinarni okvir za provedbu civilno-vojne saradnje, te iskazali zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na planu obuke pripadnika OSBiH u organizaciji američke Komande za Evropu.

Na novinarski upit o tome na koji se način složena politička situacija u BiH reflektira na stanje u OSBiH, Jerkić je naglasio kako su OSBiH u potpunosti posvećene izvršavanju zakonom definiranih misija.

Trenutno, 698 naših vojnika osigurava 84 lokacije u BiH, osam naših pripadnika je Africi u međunraodnim misijama, a više od 30 naših timova angažirano je na deminiranju. Veliki broj naših vojnika radi na uređenju skladišta i generalno na čuvanju sigurnosti okruženja – precizirao je general Jerkić.

Fokus.ba

 

<