Site icon Ljepota Islama

Dan kada sam “upoznala” Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem

Makar iz dva razloga vam želim ispričati ovu priču. Prvi razlog je, da Allah swt zaista upućuje koga On hoće a u zabludi ostavlja onoga koga On hoće. Ovo je ujedno od jezgra jednog imanskoga šarta, da sve što se dešava i biva, biva i događa se sa Božijim određenjem. Uputu i razumjevanje Allahovog Dina, Allah azze we dželle, stavlja direktno u srce od svojih robova, kome On hoće, a znanje se uglavnom crpi iz knjiga dugim i napornim studiranjem. Ovo dvoje idu uglavnom uporedo i zajedno kod vjernika, dok neko moze posjedovati znanje o Islamu ali da nema pravu Uputu niti razumijevanje vjere. Najbolje svjedočanstvo da je ovo istina, može nam poslužiti veliki broj nemuslimana koji studiraju Islam i barataju sa mnogim informacijama o Islamu ali su bez Upute i razumijevanja Allahovog Dina.

Na žalost, sve ove atribute može da posjeduje i poneki musliman, koji onda, zavisno od funkcije, pozicije u društvu i prirode posla kojim se bavi, bude rak rana ili poput crva, koji zdravu voćku nagriza iznutra, a samo pažljivi i oprezni primijete njegovo prisustvo u istoj a laici to uoče tek kada ona postane sva crvava i kada je kasno spasiti je od sigurnog propadanja. Helem nejse…

Drugi razlog, što vam ovo pričam, jeste ispunjenje Allahovog Obećanja cijelom čovječanstvu, do Dana sudnjega: Kur’an je Objava svim ljudima svijeta a Muhammed saws je poslednji Allahov poslanik, isto tako, svim ljudima svijeta.

O ovim dvijema stvarima sedamnaestogodišnja Sonja Horvat nije imala pojma, dok se drogirana vukla zabitim ulicama New Yorka, razmisljajući kako će se baš ove večeri baciti sa jednog od silnih mostova u hladnu vodu, ili će sebi negdje u mraku, opet, pokušati prerezati vene, da napokon dokrajći ovaj svoj jadni i besciljni život. Otac Boris i mati Ivana, vedro nasmijani i ništa ne sluteći, vozili su se samo dva bloka dalje u udobnom džipu sa diplomatskim tablicama konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u USA***, od konzulata kući. Oboje su puno i cjelodnevno radili pa nisu ni realizirali probleme i propast sopstvenog, jedinog djeteta, iako Sonja već dvije godine unazad ima većinu simptoma psihičke poremećenosti, ili u najmanju ruku, učestale depresije i izljeve bijesa i suza.

Ove večeri se “sve nakupilo” , glava je brujala kao Nijagarin vodopad. Od svoje sedme godine, svako par godina, su selili iz grada u grad – poslom! Nikad nije mogla imati prijatelje koje do kraja zna i kojma se moze povjeriti, sa kojima se moze druziti. U zadnje vrijeme sve samo kratke veze, momci je nadrogiraju jeftinim drogama pa iskoriste i onda ostave. Uvijek ju je pekla savjest ali nije mogla iz svoje kože: kada god sakupi snage da ostavi drogu i da se prođe lošeg društva, već sutra dan je ovisnost bila jača nego prethodnog dana i potrošila bi i zadnji Penny.

Nekako na kraju mračne ulice, sva u mislima, s čvrstom odlukom da sebi ove noći uzme mladi život, stade kraj izloga knjiga i zagleda se u njih. Od djetinjstva je voljela čitati, čak nadprosječno, ali je zadnje dvije godine izgubila volju i za tim. Silni junaci iz knjiga nisu joj uspjeli nadomjestiti roditeljsku brigu i ljubav, koje je bivalo sve manje, kako je ona postajala starija. Osjetila je kako je noge izdaju i oči neobično peku dok je sa divljenjem posmatrala arapski naslov jedne knjige u staklu prozora. Bila je jednostavna, bez ukrasa, ali kaligrafski naziv se dojmio tako otmjen da ukrasi, zapravo, nisu ni bili porebni.

Umorna se spustila leđima uz staklo i nedugo iza toga zaspala. U snu joj se pojavi konjanik čije lice nije vidjela jer je bilo sakriveno bijelim turbanom i velom magle ali je njegova blizina njoj ulijevala sigurnost i spokoj; kao da je nešto govorio ali ona to nije razumjela a onda se oglasio ezan – znala je to, jer je kao dijete odrasla u gradiću gdje je bilo puno Muslimana i nekoliko džamija. Ezan ju je stalno smirivao a ona mu se divila. Kasnije, kada je postala zrelija, znala je razliku između muslimana i nemuslimana, između ezana i crkvenog zvona. Kako je iznenada došao, tako iznenada je i nestao neznani konjanik a Sonju su probudili nepoznati ljudi i žene koji su se našli kraj izloga. Kasnije je znala da su to Muslimani, koji su došli obaviti sabah namaz, a izlog pred kojim je zaspala – to je bio vanjski prozor jedne “arapske” džamije.

Nakon što se umila i popila čaj, koji su joj ponudili ovi ljubazni ljudi, vidjela je imama koji je na glavi nosio turban pa se prisjeti konjanika iz sna i zalupa joj srce!
– Ko je on?
– To je naš imam, Muhammed!
Ona se zagleda oko sebe i vidje mnoštvo knjiga na regalima sa istim onim natpisom pa upita:
– kakva je ono knjiga?
– Qur’an ul Kerim!”, rekoše.
– Mogu li pogledati?
– Da, ali se moraš očistiti i pokriti kosu.

Zatezala je a onda im ispriča o sebi i svoj maloprijašnji san. Konjanik u snu je rekao da se zove Muhammed i pokazivao joj je rukom na knjigu u izlogu, pred kojim je spavala. Jedna starija žena, Arapkinja, joj priđe i nježno je zagrli, sa suzama u očima.
– Blago se tebi dijete! Čini mi se da bih sve dala za takav jedan san!

Nekoliko godina iza ovog, u jednoj Njujorškoj džamiji, prišli su mi mlad muškarac sa bradom i žena pod nikabom. Nakon srdačnog razgovora, Fatima, žena pod nikabom spomenu još jednu stvar, koja me uvjek iznova prisjeti na Svemilost moga Gospodara.

– Bila sam tada na dnu dna. Bez cilja, bez perspektive, razočarana, drogirana i ostavljena, u cvijetu svoje mladosti. Moj Gospodar mi je iz svoje Mudrosti poslao san koji je iz temelja promijenio moj zivot. Postala sam onog jutra Muslimanka, bio je petak, dan Allahove Milosti i bereketa, dan kada sam “upoznala” svog Poslanika saws i dan kada sam prvi put, u suzama, slušala ezan i dan, kada sam sva u suzama i prvi put učinila svoju prvu sedždu. Na tom želim i umrijeti, ako Bog da!

*** Grad i imena izmijenjeni a događaj je bio stvaran prije nekoliko godina.

Autor: Fuad A. Seferagić

Exit mobile version