<

Da li postoji razlika u kupanju muškarca i žene nakon spolnog odnosa?

Pitanje: Postoji li razlika u načinu kupanja muškarca i ženske osobe nakon spolnog akta i poluciranja? Da li žena treba rasplesti kosu ili je dovoljno da po kosi pospe tri pregršti vode, kako se govori u jednom hadisu? I kakva je razlika u kupanju nakon spolnog akta, poluciranja i menstruacije?

Odgovor: Nema nikakve razlike u načinu kupanja muškarca i žene nakon spolnog akta ili poluciranja i nije potrebno rasplitanje ili raspuštanje kose. Dovoljno je samo politi tri pregršti vode, a potom saliti vodu po cijelom tijelu. Ovo se temelji na hadisu u kojem je Ummu Seleme, radijAllahu anha, rekla Vjerovjesniku, sallAllahu alejhi we sellem: ”Ja sam žena koja upliće svoju kosu (u pletenice), pa hoću li je rasplesti u slučaju kupanja nakon spolnog akta (džunupluka)” Vjerovjesnik, sallAllahu alejhi we sellem, joj je odgovorio: ”Nećeš, dovoljno je da na kosu pospeš tri pregršti vode, a zatim da saliješ vodu po cijelom tjelu i da se opereš.” (Bilježi ga Muslim) Ako na kosi muškarca ili žene bude nešto što sprečava dolazak vode do kože (kao sidra i sl.), to se mora odstraniti, osim u slučaju da to bude u mjeri koja ne sprečava dolazak vode do kože.

Kada je, pak, riječ o kupanju žene nakon menstruacije, postoji razilaženje u pogledu dužnosti rasplitanja kose. Ispravniji je stav, međutim, da ona u tom slučaju nije dužna rasplitati kosu, na osnovu nekih predanja koja bilježi Muslim, a u kojima Ummu Seleme, radijAllahu anha, o tome pita Vjerovjesnika, sallAllahu alejhi we sellem, (vidi gornji hadis).

Ovo je predanje navod (tekst) koji govori o neobaveznosti rasplitanja kose u slučaju kupanja nakon menstruacije i spolnog akta ili poluciranja. Bolje je, međutim, da žena iz predostrožnosti rasplete svoju kosu prilikom kupanja nakon menstruacije, na taj način izbjegavajući razilaženje u vezi s tim i usklađujući sve dokaze.

Stalna komisija za fetve

<