<

Da li kafa može da se pokvari?

Ako ste kupili nekoliko kilograma kafe više nego što vam je potrebno za mjesec dana, ostavićete je negdje prije nego što vam zatreba, zar ne? Zvuči logično ali da li ste ikad razmišljali o tome da li kafa može da se pokvari?

Da li je bezbijedno piti kafu nakon isteka njenog roka trajanja?

Imamo dobre i loše vijesti – ne, kafa ne može da se pokvari, kao hljeb ili banana… Čak ni ispijanje kafe kojoj je istekao rok trajanja neće vam donijeti stomačne probleme, iako za njen dobar ukus u tom slučaju nema garancija.

Međutim bilo kafa u zrnu ili samljevena, jednom kada vlažna ne može ponovo biti upotrebljena. Takva kafa može da se pokvari, odnosno da se ubuđa.

Spomenuli smo i loše vijesti.

One se ogledaju u gubitku kvaliteta kafe. Kiseonik je neprijatelj broj jedan pečenih zrna kafe. Vremenom, izlaganje kafe u zrnu ili prahu vazduhu učiniće da kafa izgubi svoj ukus i intenzitet. Iako dakle tehnički gledano, zrna kafe se neće pokvariti u roku od 3-4 sedmice, mljevenu kafu je ipak najbolje popiti u roku od dvije sedmice, od momenta otvaranja.

Kako spriječiti kafu da se pokvari?

Održavanje svježine zrna kafe svodi se na pravilno skladištenje. Kafu je potrebno držati u hermetički zatvorenoj posudi u što manjem dodiru sa kiseonikom. Ako kafu držite u njenom originalnom pakovanju, pobrinite se da ste prije zatvaranja kesice, izbacili sav vazduh iz nje. Svakako kafu je potrebno držati dalje od izvora tečnosti, toplote i sunčeve svjetlosti.

Kafu u originalnom pakovanju možete da držite u zamrzivaču do momenta kada odlučite da je koristite, dok je frižider opcija koju bi trebalo da zaobiđete jer je kafa poznati upijač mirisa.

(Ljepota i zdravlje)

<