Site icon Ljepota Islama

DA LI GUBIMO ABDEST AKO ZAPALIMO CIGARETU DO DŽAMIJE?

Odgovor na to pitanje pronašli smo na stranici Islamske zajednice u BiH, a on glasi…

Pitanje: Selam.

Zanima me da li sam izgubio abdest ako zapalim cigaru, tj. da li cigara (duhan) kvari abdest?

Odgovor: Eselamu alejkum!
Pušenje cigare ne kvari abdest. Savjetujemo Vam da prestanete pušiti, jer je pušenje štetno po zdravlje čovjeka, a sve što šteti zdravlju islam zabranjuje.

Na pitanje odgovorio muftija prof. dr. Enes Ljevaković

“Uzimajući u obzir strogu kur’ansku zabranu: “Ne bacajte se svojim rukama u propast” i njenu primjenu na pušenje duhana, možda se može upotrijebiti i najjači stepen zabrane u šerijatu “haram” u slučaju pušenja duhana uvažavujući savremena saznanja i otkrića o štetnosti spomenute pojave o kojoj govore izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije i medicinske nauke. Ako bismo i pokazali neku rezervu prema upotrebi termina “haram” – stroga zabrana, nema dileme oko toga da tu pojavu okarakterišemo kao strogu pokudu (mekruh tahrimi), posebno imajući u vidu da pušenje duhana šteti ne samo zdravlju pušača, već i zdravlju svih onih koji dolaze u dodir sa duhanskim dimom, posebno zdravlju djece. Vjerovjesnik a.s. je rekao: “Nije dozvoljeno nanositi štetu niti na štetu uzvraćati štetom.”

Prema tome, možemo konstatovati sljedeće:

  1. da je pušenje, kao po zdravlje opasna i štetna pojava, zabranjeno, a ta zabrana je još jača ako se njime šteti i drugima, ili se još i propagira među njima,
  2. ukoliko je neugodan miris duhana pušača dovoljno intenzivan da uznemirava klanjače, onda je pokuđeno da dolazi u džemat analogno slučaju dolaska u džamiju nakon jedenja bijelog luka i sl. hrane koja emitira neugodan miris.”

Dr. Zakir Naik je takođe odgovorio na ovo pitanje tokom jednog od svojih predavanja. I, prema njemu je pušenje duhana takođe zabranjeno.

svjetlo dunjajluka.com

Exit mobile version