<

Čovječanstvo koristi prirodu 1,7 puta brže nego što se ona može obnoviti

Koliko planeta Zemlji je je potrebno čovječanstvu ako bi svi stanovnici planete živjeli u jednoj određenoj zemlji životnim stilom stanovnika te zemlje? Naime, svaki stanovnik planete ima svoj “ekološki otisak”. Za stanovnike Sjedinjenih Američkih Država ekološki otisak je 8,1 gha po osobi, dok je biokapacitet 1,6 gha po osobi (gha je jedinica mjere za ekološki otisak, op.a.). Prema tome, trebalo bi 5 planeta kada bi sva svjetska populacija živjela kao Amerikanci.


Ili, gledano iz drugačije perspektive, koliko japana je potrebno Japancima kako bi zadovoljili svoje potrebe prirodnim dobrima. Ekološki otisak Japana je 4,7 gha po osobi, a biokapacitet Japana 0,6 gha, i kada se to zbroji, Japancima je potrebno godišnje 7,8 japana da zadovolje potrebe za prirodnim dobrima. Ovo su podaci nevladine organizacije Global Footprint Network, koja svake godine izdaje izvještaj National Footprint and Biocapacity Accounts.

U izvještaju se navodi da industrijalizovane nacije imaju veći udio u trošenju prirodnih resursa. S druge strane, Katar, Luksemburg i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju mnogo veće potrebe za prirodnim resursima nego, recimo, SAD. Životni stil ovih zemalja zahtjeva između 5,5 i 9,1 planeta Zemlji ukoliko bi cjelokupna svjetska populacija živjela po njihovom standardu. Ali, zbog izrazito male populacije, ove zemlje zapravo imaju znatno manji utjecaj na iskorištavanje prirodnih resursa u odnosu na velike razvijene zemlje poput SAD-a.


Druge industrijalizovane zemlje Evrope i Azije imaju potrebu između četiri i dvije i po planete kada bi njihov životni stil bio univerzalan. Kineski životni standard znači korištenje 2,3 planete, dok je za indijski životni stil potrebno “samo” 0,7 planeta.

Ako bi svi stanovnici planete Zemlje imali životni standard kao stanovnici Bosne i Hercegovine za život bi bilo potrebno 2,2 planete Zemlje. Ovo Bosnu i Hercegovinu svrstava u prosjek zemalja Evropske unije. To ujedno znači da se naš životni stil ne razlikuje mnogo od, recimo, životnog stila Francuske, Poljske, Portugala, Hrvatske… Ekološki otisak stanovnika naše zemlje otprilike je sličan ekološkom otisku navedenih zemalja. Istovremeno, kada bi svi stanovnici planete živjeli po standardu Srbije, trebalo bi im dvostruko manje resursa, potrošili bi 1,1 planetu Zemlju.

Ovo je zapravo samo slikoviti prikaz činjenice da resurse planete Zemlje koristimo mnogo brže nego što se oni mogu regenerirati. I sve smo bliže tome da će jednoga dana tih resursa nestati. Prirodna bogatsva su ograničena, a naše želje i potrebe bezgranične. Samo je jedna dilema, za koliko godina će doći dan kada ćemo shvatiti da, recimo, pitke vode više nema.

<