<

CNN: Državni zvaničnici bili obaviješteni o amonijum nitratu u luci u Bejrutu

Novoobjavljena dokumenta pokazuju da je nekoliko vladinih agencija u Libanu bilo obaviješteno o amonijum nitratu koji se nalazio u skladištu u luci u Bejrutu, uključujući i Ministarstvo pravde.

Kako piše CNN, ova informacija dolazi u okviru niza dokaza, ukljujučujći i mailove i sudska dokumenta, o tome da su zvaničnici bili obaviješteni o tonama amonijum nitrata, koji ruski analitičar opisuje kao “plutajuću bombu”, a koje su povezane sa razornom eksplozijom koja je pogodila Bejrut u utorak.

Nakon eksplozije, premijer Libana Hasan Diab je rekao da je neprihvatljivo da je 2.750 tona amonijum nitrata skladišteno u luci šest godina.

Međutim, dokumenta do koji je došao CNN pokazuju da su brojni članovi libanske vlade i pravosuđa obaviješteni o velikoj količini tog opasnog materijala, kao i da je moguće da su omanuli u njenom obezbjeđivanju.

“Baroudi & Associates”, koji predstavljaju posadu ruskog broda zaplijenjenog u Bejrutu, u srijedu su saopštili da su još u junu 2014. poslali pismo zvaničnicima luke u libanskoj prijestolnici i Ministarstvu saobraćaja, u kome su ih upozorili na opasan materijal koji se nalazi na brodu.

Dodaju da su tog mjeseca dobili pismo i od generalnog direktora kopnenog i vodenog transporta, koji ih je obavijestio da je poslao zvanične dopise Ministarstvu pravde, u kome je tražio šta je neophodno da se uradi kako bi se izbjeglo potonuće broda i izlaganje luke opasnosti materijala koji se na njemu nalazi.

“Takođe nam je rekao da je poslao pismo pomorskim vlastima da urade šta je neophodno da se popravi brod i spriječi potonuće”, naveli su.

Iz libanskih ministarstava pravde, saobraćaja, kao i uprave luke u Bejrutu niko nije odgovorio na pitanja CNN.

Uprkos uputstvima, teret sa broda je ostao u luci.

Izvor: N1

<