<

Čitav život ibadetio i opet Džehennem nastanio

Imam Ahmed biljezi predaju od Damdama Jemamija u kojoj stoji: “Rekao mi je Ebu Hurejre radijallahu anhu.: ‘Nemoj nikada ni jednom čovjeku reci: – Tako mi Allaha, Allah ti neće nikada oprostiti! ili Allah te neće nikada uvesti u Džennet!’ Rekao sam mu: ‘Mi to govorimo međusobno kad se naljutimo jedan na drugog…

A on mi reče: ‘Ne govori to nikada, jer sam čuo Muhammeda sallallahu alejhi we sellem, kada je rekao: Među Izraelićanima su bila dvojica ljudi od kojih je jedan čitav život posvetio ibadetu Allahu s.w.t., a drugi je bio ogrezao u grijesima. Posto su bili prijatelji, često su bili zajedno i pobožni čovjek je stalno zaticao svog prijatelja u grijehu. Govorio mu je: – prestani s griješenjem! A griješni prijatelj mu je odgovarao: – ostavi me na miru! To je izmedju mene i Allaha, i to se tebe ne tiče. I kad mu je dosadilo upozoravanje, jednog dana mu je rekao: – prestani s griješenjem! Allah ti neće nikada oprostiti niti ce te ikada uvesti u Dzennet! Pa je Allah poslao Meleka smrti i uzeo duše obojici.

Nakon toga je Allah rekao onome sto je neprestano griješio: – uđi u Džennet mojom milošću, a onom sto je život potrošio u ibadetu rekao je: – zar ti poznaješ gajb i zar znaš šta je u Mojim riznicama? Vodite ga u Džehennem! Zatim je Muhammed sallallahu alejhi we sellem, rekao: Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, pobožnjak je jednom riječju izgubio dunjaluk i ahiret.”

Razlika između savjeta i prijekora je u tome sto savjet predstavlja dobročinstvo prema onome koji se savjetuje i sto je izraz samilosti i zelje da se popravi njegovo stanje. Onaj koji savjetuje drugog čovjeka nema drugog interesa niti cilja osim Allahovog zadovoljstva zbog čega je spreman podnijeti i određene neugodnosti onoga kome savjet upućuje.

A onaj koji upućuje prijekor, on želi poniziti i omalovažiti drugoga pod plastom nasihata i savjetovanja govoreći mu da onaj ko uradi to i to zaslužuje takvu i takvu kaznu, on nije dostojan ni vrijedan nikakve pažnje itd. A razlika između savjetnika i prijekornika je u tome sto istinski savjetnik ne postaje neprijatelj ni onda kad ne prihvatiš njegov savjet, već ti kaže: “Ja sam skinuo dug sa sebe i nadam se za to nagradi od Allaha, prihvatio ti ili ne prihvatio savjet.” I on moli Allaha za tvoje dobro tajno i javno i tvoje mahane nikada ne priča drugima, dok je prijekornik susta suprotnost.

Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima ne najljepši način raspravljaj! (En-Nahl, 125)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap

Izvor: nu-m.com

<