<

Čija peticija će imati više uspjeha?

Čija peticija će imati više uspjeha? Ona za odbacivanje Inzkovog Zakona, ili ona za hapšenje Milorada Dodika. Šta nakon petka, hoće li pojedinci nastaviti otvoreno negirati genocid? Je li Tužilaštvo BiH spremno? Odgovori na brojna pitanja i dileme mogli bi biti jasniji u narednim sedmicama.

Blizu 50 hiljada Bosanaca i Hercegovaca potpisalo je, u nešto više od 24 sata, online peticiju, kojom se zahtijeva hapšenje i procesuiranje Milorada Dodika, zbog negiranja genocida u Srebrenici i prijetnji otcjepljenjem Republike Srpske. Iz Tužilaštva BiH bez komentara o tome pripremaju li teren, nakon što Inzkov Zakon uskoro i zvanično stupi na snagu.

“Očekujem da nakon što ovaj Zakon bude objavljen u Službenim novinama BiH Tužilaštvo BiH sa svojim istražnim organima se ponaša u skladu sa Zakonom, procedurama bez obzira o kome se radi”, izjavio je Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

Dodikova peticija – ne zna se broj potpisnika

S druge strane, o broju potpisnika peticije kojom Milorad Dodik osporava posljednju Odluku visokog predstavnika, još se spekuliše.

“Ko će je primiti, sami sebi da predajemo to je potpuno besmisleno to je na neki način uvlačenje većeg broja ljudi, ja mislim da je tu razmišljanje da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici, vidite nije samo Dodik taj koji tako misli i nije moram biti iskren, najveći dio stanovništva u RS je izrazito protiv ove odluke”, izjavio je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

N1

<