<

Čednošću i stidom protiv degradirajućeg trenda bestidnosti

Šta da čini roditelj kojem maloljetno dijete na putu prema školi svakodnevno mora prolaziti pored džambo plakata na kojima se razgolićenim ženama, kao ljudskim reklamnim sredstvima, reklamiraju proizvodi kao što su automobilske gume i sl.? Šta da čini društvo napadnuto invazijom golotinje zastrašujućih razmjera u vrijeme kad borba protiv nemorala ima sve manji broj onih koji mu pružaju otpor?

Zapadnjačka pohlepa za materijalnim bogatstvom zaprijetila je da potopi i posljednja ostrva istočnjačkih mudrosti i nametne im dedžalovske kriterije za vrednovanje smisla života. Vještačke (silikonske) usne i drugi dijelovi tijela kod voditeljica, pjevačica, manekenki, vještačka (nadodata) kosa, trepavice itd. su već više godina trend koji je napunio novčanike plastičnim hirurzima i drugima, ali umnogome ispraznio društvene moralne vrijednosti od čednosti, stida, ponosa i dostojanstva. Jedino još iskrene vjernice, poput bisera u školjci, ove vrijednosti čuvaju, boreći se da kućnim imanskim odgojem zaštite svoju djecu od bestidnosti ulice i bestidnosti koju mediji licemjerno propagiraju.

Prodaja ženskog tijela u reklamne svrhe

Mediji su se pretvorili u glasnogovornika prodaje ženskog tijela u reklamne svrhe. Ni medicinske proizvode ne reklamiraju stvarni pacijenti, već golišave zdrave djevojke. Na primjer, kad reklama kaže, lijek za vene (”Venogel”), pomislili biste da će prikazati neku nenu koja je izliječila svoje vene, ne, prikazuju razgolićenu djevojku koja izazovno hoda ili sjedi. O automobilima da i ne govorimo. Reklama niti jednog automobila se ne može zamisliti bez napadno razgolićenih žena pored njega.

Voditelji ne paze kakav će loš uticaj njihovi gosti imati na mlade ili čak namjerno u emisije dovode ”podobne” goste za ideju koju šire. Dođe tako nedavno jedna mlada djevojka, Bošnjakinja (tipa silikonske Bošnjakinje Lepe Brene) u emisiju da govori o seksualnoj slobodi mladih. Veli, stid i nevinost je izgubila u 17-toj godini. Sad ima 23 godine i smatra da djevojka treba momcima da bude poput automobila. ,,Niko pametan -veli ona- neće kupiti automobil, dok ga prvo malo ne provoza!” Trebalo bi se kao gledalac zastidjeti njenih riječi, a ona je od mlade publike oko sebe dobila aplauz. I njihovog se aplauza treba zastidjeti i isključiti takav program.

Lažno blještavilo Zapada

Zašto mediji, kao nešto afirmativno, našoj omladini emituju ovakvu moralnu degradaciju?

Zašto su zdravi društveni sistemi dozvolili da ih porazi lažno blještavilo zapada?

Zar su holivudski glumci toliko moćni da diktiraju vrednovanje smisla života našem Balkanu i cijelom svijetu? Ili je lisica rekla ,,Grožđe je zeleno!”, ,,Ne možemo razumjeti istočnjačke vrijednosti, hajmo ih dedžalski omalovažiti”?

Neke naše mlade školovane djevojke se žale da ne mogu dobiti posao ako ne budu ”atraktivno” (izazovno) izgledale i oblačile se. Bilo je i primjera da su vjernice Bošnjakinje dobijale otkaz na poslu, radi nošenja hidžaba.

Općedruštveno posrnuće možemo liječiti u vlastitoj kući, po uslovom da iz kuće izbacimo sva sredstva elektronske komunikacije, inače ne može se praktično izabrati TV program koji nije upropašten reklamama o kojima smo govorili. Građani bi trebali masovno apelovati na medijske kuće da povedu računa o onome što emituju i tako pomognu liječenju ove društvene bolesti.

Manjak stida i mrtvilo srca

Bošnjaci muslimani trebaju nastojati dati sve od sebe u sprovođenju propisa vjere po kojoj je stid veoma važna grana imana. Po hadisu: ,,Stid, zaista, donosi samo dobro!” (Buhari, Muslim) Riječ ‘hajaun'(stid) dolazi od rječi ‘hajatun'(život). Koliko je srce živo, toliko ima stida. Manjak stida predstavlja mrtvilo srca. Kad se srce umrtvi, onda čovjek radi ono što ne priliči razumnom moralnom biću.

Prenosi se da je Adem a.s. kad je učinio grijeh probavši zabranjeni plod u Džennetu, bio počeo da bježi, pa je upitan zašto bježi? Odgovorio je: ,,Zbog stida…”

Ebu Mes’ud el Ensari r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: ,,Ono što je ostalo od govora prvih poslanika jeste – Ako se ne stidiš, čini što hoćeš!” (ali će te Allah dž.š. kazniti za to.)

Stid je lijep kod muškaraca, ali je ljepši kod žena, a hrabrost je lijepa kod žena, ali je ljepša kod muškaraca.

Elektronsko oružje

Ko traži rješenje moralnih kriza u društvu, radi na eliminaciji nemoralnih pojava koje se, zahvaljujući medijskim sredstvima, nevjerovatnom brzo šire kod nas i u svijetu, ne treba da se udaljava od užeta vjere ma gdje se nalazio. Po svaku cijenu se Bošnjaci muslimani trebaju držati Allahova užeta kako bi sačuvali svoje vrijednosti i bili korisni članovi zajednice i društva u cjelini. Svaki pojedinac treba dati sve od sebe u očuvanju časti i svih moralnih načela, koliko god bio usamljen na tom putu. Davno je u narodu kazano: ,,Teško je biti insan, a lahko je biti hajvan!” Teže je uspinjati se, nego silaziti. Teže je sustezati se, nego se prepuštati. A lakše je sve kad se čuva čednost i stid od griješenja. Po hadisu: ”Stid i iman su nerazdvojni, kada nestane jednog nestane i drugog.” (Buhari, Muslim)

Za nas Bošnjake ne treba važiti Makijavelijeva teorija da ,,cilj opravdava sredstva”, tj. da se radi sticanja novca može žrtvovati obraz. Mnogi su pripadnici mog naroda život gubili da bi obraz sačuvali. Poznati su primjera iz historije u kojima su zarobljene Bošnjakinje pred dušmaninom s mosta skakale, da bi svoju čast i dostojanstvo sačuvale.

Sjetimo se Kur’anskih ajeta:

,, Zaokuplja vas nastojanje da što imućniji budete, sve dok grobove ne naselite. A ne valja tako, saznat ćete svakako! I još jednom, ne valja tako! Saznat ćete sigurno! Ne valja tako, neka znate pouzdano. Džehennem ćete vidjeti jasno! I još jednom, doista će te ga vidjeti očigledno! Zatim ćete toga dana za sladak život biti pitani sigurno!” (Tekasur, 1-8.)

Boriti se treba bezrezervno protiv dedžalovskih smutnji da čovječanstvu prikazuje dobro zlim, a zlo dobrim i boriti se protiv njegovih sljedbenika koji na nas svoje pošasti šalju, svim sredstvima, između ostalih, i ovim njihovim – elektronskim oružjem.

Piše: Mersada Nuruddina Agović

akos.ba

<