<

Cavusoglu: Grčka i Egipat krše prava Turske i Libije

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako su Egipat i Grčka potpisivanjem pomorskog sporazuma o ekskluzivnim ekonomskim zonama (EEZ) u Istočnom Mediteranu prekršila prava i kontinentalne pojaseve Turske i Libije.

Cavusoglu je u ekskluzivnom intervju za Anadolu Agency (AA) kazao kako tekst i mapa dogovora tek trebaju biti saopćeni.

Pojasnio je kako je prema datim koordinatama, jasno da dogovor ne samo da krši prava i kontinentalni pojas Turske, već i Libije.

”Dakle, dogovor koji krši naš kontinentalni pojas, a koji smo mi prijavili UN-u, je ništavan, a razlog zbog kojeg smo došli do ove tačke jeste da zemlje poput Grčke i grčke administracije Kipra pokušavaju potpisati sporazume s Egiptom i Izraelom ignorirajući Tursku”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako će nastaviti pokazivati njima i svijetu da je ovaj dogovor ništavan kako na stolu, tako i na terenu.

Egipat je u četvrtak saopćio da je potpisao bilateralni sporazum s Grčkom o ograničenju pomorskih jurisdikcija između dvije zemlje u Istočnom Mediteranu.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je kritiziralo takozvani sporazum saopćenjem, dodajući kako Grčka i Egipat nemaju zajedničkih pomorskih granica te da je pomenuti dogovor ništavan za Ankaru.

Rečeno je i kako je demarkacijska zona u sporazumu locirana na turskom kontinentalnom pojasu, o kojem je Ankara obavijestila UN.

Anadolu Agency

<