<

ČAK NI DODIK NIJE UPUTIO OVAKVE PRIJETNJE KAKVE JE IZNIO lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković

Nakon što je lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković uputio pismo Reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću oglasili su se iz Rijaseta Islamske zajednice.

Tvrde da nikakvo pismo nisu ni zaprimili.

Nikakvo pismo iz političke stranke Narod i Pravda (NiP) nije stiglo na adresu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i o sadržaju pisma smo saznali iz medija“, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi, Islamska zajednica je vrlo iznenađena, ne samo načinom, već i tonom pisma.

Ovo nije način komunikacije. Ovako se ne zakazuju sastanci, a pogotovo se ovako ne komunicira s reisul-ulemom. Pismo, koje je objavljeno u javnosti doživljavamo kao pokušaj discipliniranja.

U njemu se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisul-ulemi“, navodi se u saopćenju.

Završetak pisma je ono što je u Rijasetu Islamske zajednice u BiH shvaćeno kao prijetnja.

Mi ovo razumijemo kao poruku da su oni – NiP – adresa na koju ćemo morati ići po svoje mišljenje. To se neće desiti“, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

NiP pisao reisu Kavazoviću: “Vaše izjave aludiraju na podršku jednoj stranci”

Podsjetimo, u pismu NIP, između ostalog, predlaže da odgovore na postavljena pitanja dobiju i na sastanku na kojem bi, kako navode zajedno prodiskutovali novonastalu situaciju.

Kako navode, oglasili su se zbog izjava koje “nedvosmisleno aludiraju na podršku jednom kandidatu i političkom subjektu”.

Uvaženi Reisu-l-ulema Huseine ef. Kavazoviću,

Povodom Vaših izjava koje su se pojavile u javnosti, a koje nedvosmisleno aludiraju na podršku jednom kandidatu i jednom političkom subjektu, imamo veliki broj upita i zahtjeva građana sa terena da reagiramo na taj sadržaj.

Obraćamo Vam se ne stavljajući u fokus naš politički položaj niti predstojeće izbore, jer vjerujemo da našu borbu prepoznaju svi ljudi koji vape za više reda i pravednijim odnosom vlasti prema svojim građanima iz svih struktura našeg društva, već zato što smo prevashodno zabrinuti za reputaciju Islamske zajednice — da u očima ovog našeg bosanskog društva ne bude prepoznata kao alat jedne stranke i pojedinaca u njihovoj borbi za vlast.

Favoriziranje jedne političke opcije od strane institucije kakva je Islamska zajednica, koja je od iznimnog značaja za Bosnu i bošnjački narod, brinemo da može dovesti do narušavanja njenog integriteta i dostignutog povjerenja”.

Kako navode dalje u pismu, očekuju od Islamske zajednice da budu dosljedan korektiv svih političkih stranaka.

Vodeći se očekivanjem da Islamska zajednica, kao i druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, bude dosljedan korektiv svih političkih stranaka, gdje god se naruše univerzalne vrijednosti koje svi zagovaramo, iskreno Vas pozivamo da odmah na njih nedvosmisleno ukažete i otvoreno kritikujete. Vi znate da nama argumentirana kritika ne smeta, ni od vas niti od bilo koje institucije, grupe ili pojedinca, jer nastojimo izgraditi političku kulturu u kojoj se kritike prihvataju i greške popravljaju”.

Na kraju zaključuju da su na raspolaganju za sastanak, ali i da očekuju dosljednost.

Naš je princip da želimo jačati sve institucije koje su od interesa za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Svjedočite da koalicija koju predvodimo u Sarajevu ima više nego korektan odnos prema svim vjerskim zajednicama, prema Islamskoj zajednici posebno, te da pružamo podršku koja je vjerovatno veća nego što je pružala bilo koja prethodna vlast. Naravno, niste dužni pohvaliti ono što je dobro urađeno, niti to od Vas očekujemo, ali očekujemo da kada favorizujete ili kritikujete, to činite dosljedno, uzimajući u obzir sav kriminal, korupciju, obmanu javnosti, laž, spin, vrijeđanje porodica na najgnusniji način, lažne profile, botove, ma od koga dolazile.

Mi smo Vam na raspolaganju za sastanak, na kojem bismo zajedno prodiskutovali novonastalu situaciju i došli do odgovora na pitanja i zahtjeve koja nam građani postavljaju. Vjerujemo da ćete imati razumijevanja i da nećemo morati predmetna pitanja postavljati u javnom prostoru”, navedeno je u pismu.

<