<

Čak dvadesetak evropskih zemalja privremeno obustavilo vakcinisanje AstraZenecom

Dvadesetak zemalja, većinom evropskih, privremeno je obustavilo vakcinisanje vakcinom AstraZenece zbog bojazni da je u nekih pacijenata izazvao pojavu krvnih ugrušaka.

Švedska i Latvija posljednje su nizu zemalja koje su zaustavile vakcinisanje. Prije su to učinile Njemačka, Francuska, Španija, Danska, Norveška, Nizozemska, Cipar, Rumunija, Bugarska, Portugal, Slovenija, Irska i Island.

Austrija je suspendirala seriju vakcina koja je izazvala pojavu ugrušaka. Istom serijom ne vakcinišu niti u Litvi i Estoniji.

Izvan Evrope vakcinisanje su prekinule Indonezija i Venezuela.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sastaje se danas kako bi razmotrila dostupne sigurnosne podatke o vakcini, iako je proteklih dana više puta izrazila povjerenje u njegovu sigurnost. Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da do sada nije bilo dokaza o povezanosti vakcine i ugrušaka.

Evropska agencija za lijekove (EMA), evropska regulatorna agencija za lijekove, sastat će se u četvrtak kako bi razgovarala o prikupljenim informacijama te odlučila je li vakcina pridonijelo tromboemboliji kod vakcinisanih osoba.

 

saff.ba

<