Site icon Ljepota Islama

BUKVAREVIĆ: DNEVNO DOBIJEMO 100 PISAMA U KOJIMA NAS BORCI, DJECA ŠEHIDA MOLE ZA POMOĆ

Nakon što je donesen Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica FBiH, a kojim će se obezbijediti egzistencijalna novčana pomoć za najugroženije borce sa 57 i više godina, postavlja se pitanja šta će biti sa ugroženim borcima koji su ispod ove dobne granice. Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja objašnjava da je odlučeno da u prvom redu kantoni u svojim odlukama povedu računa o borcima koji su oboljeli od teških bolesti poput karcinoma, ali i onima koji imaju PTSP (posttraumatski stresni poremećaj), a koji ne mogu privređivati zbog bolesti.

Najteže odvojiti profesionalce za traženje pomoći od istinski ugroženih

Kaže da je sada mnogo boračkih kategorija koje traže pomoć. Ukazuje da oni sada u Federalnom ministarstvo za pitanja boraca dnevno dobiju najmanje 100 pisama boraca, članova njihovih porodica, djece šehida u kojima mole za pomoć.

Kaže da je po preuzimanju mandata u Ministarstvu za boračka pitanja FBiH bilo 6.700 šehidske djece na evidencijama nezaposlenih.

Zar treba direktoru s visokom plaćom reći da kod zapošljavanja prednost da borcu

“Pred donošenje Zakona o demobilisanim borcima iz kantona se previše pričalo o novcu, sredstvima koja se ulažu, daju prema ovim kategorijama, a premalo o nemjerljivom doprinosi tih ljudi u odbrani Bosne i Hercegovine. Nadam se da smo barem jedan dio nepravde prema demobilisanim borcima ispravili donošenjem njihovog zakona, a time i otvorili mogućnost da i dalje ispravljamo nepravde”.

Biscani.ba
Podijeli ovaj članak
   
IZVOR: faktor.ba

Exit mobile version