<

Budući ambasador SAD-a u BiH: Prioritet će mi biti suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata održano je saslušanje kandidata za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja.

Saslušanje je dio redovne procedure u procesu imenovanja diplomata u svijetu, a u danima koji slijede glasat će se o imenovanjima.

U svom predstavljanju Murphy je kazao da je privilegovan što se predstavlja kao kandidat američkog predsjednika Josepha Bidena za novog ambasadora u BiH.

– Ako moje imenovanje bude potvrđeno, radujem se svom povratku u Sarajevo, gdje sam obnašao dužnost od 2006. do 2008. Doživio sam bh. narod kao gostoljubiv i prijateljski, i jedva čekam da s njima opet sarađujem – rekao je Murphy.

Istakao je da je tokom njegove karijere postojao konsenzus obje stranke o tome da je mir u Evropi međunarodni interes, te da je podrška Bosni i Hercegovini ključna u postizanju tog cilja, a vodstvo SAD neophodno.

– Ako moje imenovanje bude potvrđeno, podrška provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma će biti prioritet u mom radu, zatim reformama na državnom nivou, i najvažnije od svega, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH – rekao je.

Istakao je da je neophodno pružiti podršku radu Ureda visokog predstavnika i provođenju takozvane 5+2 agende, a da će, osim toga, prioriteti u njegovom radu biti i podrška euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i podrška reformama koje je nophodno provesti na tom putu.

Murphy je naglasio da je euroatlantska integracija najsigurniji put za demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost koju žele i zaslužuju svi građani BiH.

On je rekao i da će pružiti podršku reformi vladavine prava, posebnu u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije, koja podriva funkcionalnost i stabilnost neophodne za implementaciju Dejtonskog sporazuma i ugrožava euroatlantsku integraciju BiH.

Naveo je da će raditi na suzbijanju utjecaja unutrašnjih i vanjskih aktera, “posebno Rusije i Kine koji su prijetnja našim interesima i narušavaju budućnost BiH”.

“Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Oni prezentuju viziju propale države sa tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog utjecaja. Kina ima opet drugačiji pristup, oni svoju priliku vide u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije”, kazao je Murphy.

“Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti ‘visoku cijenu’ zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine”, dodao je Murphy.

Kao prioritet je naveo i ekonomske reforme i podršku procesu pomirenja u zemlji.

– Sto hiljada života je izgubljeno i počinjeni su strašni zločini, uključujući genocid u Srebrenici. Krivica za Srebrenicu i druge zločine je na onima koji su ih počinili, a ne na cijelim etničkim grupama. Dužnost današnjih lidera je da pozovu počinitelje na odgovornost, da priznaju i poštuju žrtve te da promoviraju pomirenje – istakao je.

<