<

BRITANSKI ŠPIJUN OTKRIO ŠTA JE MI6 RADILA TOKOM RATA U BOSNI: “Infiltrirao sam se u paravojsku sa GENOCIDNIM NAMJERAMA i učestvovo u hapšenju ratnih zločinaca!

Alex Janger tvrdi da je svako veče morao da pije sumnjiv domaći alkohol. Jangeru je ovo prvi put da u javnosti govori o svom učešću u BiH. On se službi MI6 pridružio 1991. godine, a djelovao je na području Evrope i Bliskog istika. Postao je šef službe 2014. godine.

Šef britanske obavještajne službe MI6, Alex Janger, održao je govor na svom nekadašnjem univerzitetu, gdje je rekao da je jedan od njegovih prvih poslova bio “da se infiltrira u organizaciju koja je imala genocidne namjere u zapadnom Balkanu, sredinom devedesetih”.

Janger kaže da mu je britanska vlada tražila da o njoj prikupi informacije.

Balkanski zadatak me je odveo na mjesta koja nikad nisam zamišljao da ću da posjetim, često sam putovao pod lažnim indetitetom. To je uključivalo da sam mnogih večeri pio sumnjiv domaći alkohol, dok sam sklapao namjere svih zaraćenih strana tog konflikta i pokušavao da stvorim tajne veze koje su bile neophodne kako bi došao do informacija koje su našoj zemlji bile potrebne – ispričao je Janger na univerzitetu Sejnt Endrus u Škotskoj.
Moje veliko zadovoljstvo je to što znam da je moj rad, kao i rad drugih, pomogao da se utaba put za hapšenja i krivično gonjenje ratnih zločinaca odgovornih za ubistva i nestanak hiljade ljudi – dodao je on.

Veruje se da je Janger mislio prije svega na paravojne srpske jedinice u Bosni iHercegovini.

Poslije rata u Bosni, MI6 je bio uključen u potragu za Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, koji su uhapšeni i isporučeni Hagu, a zatim i osuđeni za ratne zločine. Ova britanska obavještajna služba je navodno takođe učestvovala u hvatanju Anta Gotovine.

Jangeru je ovo prvi put da u javnosti govori o svom učešću u BiH. On se službi MI6 pridružio 1991. godine, a djelovao je na području Evrope i Bliskog istika. Postao je šef službe 2014. godine.

BOSNIAKS.INFO

<