<

Brige i psihički pritisci uzrok su većine bolesti danas

Piše: dr. Muhamed Ratib en-Nabulsi / Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan moj prijatelj ljekar, rekao mi je: ”Bolesti su danas dostigle nevjerovatnu razinu, a posebno bolesti srca.”

Rekao sam mu: ”Zašto?”

Odgovorio je: ”Zbog mnoštva briga i umora. Mi danas živimo u društvu u kojem vlada izobilje i komfor, ali je psihički bol i pritisak velik i ubitačan. Što se tiče naših nana i djedova, materijalne prilike u kojima su oni živjeli bile su surove i teške, ali su psihički i mentalno bili zdravi i bezbrižni. Među njima je vladala naklonost, ljubav, bratstvo, spokoj, povjerenje, iskrenost, istinoljubivost, odanost, darežljivost, požrtvovanost i solidarnost.

U našem društvu danas dominira zavidnost, zloba, mržnja, prigovaranje, suparništvo, uhođenje, spletkarenje i sve drugo što razara i uništava živce. Stoga su se bolesti srca enormno povećale.

A sve je to posljedica slabog vjerovanja. Jer, ako istinski i iskreno vjeruješ u Allaha, tvoje fizičko srce će se rasteretiti i odmoriti. Ako vjeruješ u Allaha, ako si predan i pokoran Njemu, ako si zadovoljan Njegovom odredbom, ako si iz srca odstranio pretjeranu ljubav prema dunjaluku i vezao ga za Ahiret, ako si zadovoljan sa malo dunjaluka, onda znaj da se u tvom vjerovanju (imanu) krije zdravlje fizičkog srca. A kada je srce zdravo, onda su zdravi i ostali organi, i obrnuto, kada je srce bolesno, onda će oboliti i drugi organi.

Stoga, znaj da je tvoje zdravlje dragocjenije od cijelog dunjaluka, a zdravlje i ispravnost tvoga vjerovanja vrjednije je od zdravlja tvoga tijela.”

Među najljepšim izrekama hazreti Alije, radijallahu anhu, je i ova: ”Siromaštvo je nesreća, ali je bolest veća nesreća od siromaštva,  a veća nesreća od bolesti je nevjerstvo (kufr). Bogatstvo je blagodat, ali je zdravlje tijela bolje od bogatstva, a iskreno vjerovanje je bolje od tjelesnog zdravlja.”

<