<

Bosanske Tulumbe-Za današnji iftarski meni

Turski kolač.. i generalno svi kolači sa agdom.. 🙂
Sastojci:
Tijesto:
-4 jajeta
-2 čaše vode / 400ml,
-pola čaše ulja,
-250 g brašna,
-prstohvat soli,
-2 male kašike šećera,
-1 l ulja za prženje
Agda:
-1 kg šećera,
-3 čaše vode / 600ml,
-par kolutica limuna
Agdu treba pripremiti dan ranije i ostaviti je da stoji makar preko noći, da se skroz ohladi. Ovaj detalj je veoma važan!

Priprema:
U malo dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so i pustiti da provri. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju umiješati brašno. Miješati konstantno drvenom kašikom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.
Tijesto ostaviti 10-ak min da se prohladi. Za to vrijeme posebno u neku zdjelu umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne dobije mekša svilenkasta struktura tijesta.
Tim tijestom napuniti špric za tulumbe
Nasuti litar ulja u dublju šerpu ili veću, dublju tavu.  U hladno ulje istiskivati tulumbe iz šprica.
Neka ne budu stisnute jedna do druge jer će se njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato neka imaju mjesta za plivanje. Staviti šerpu na ringlu, uključenu na 3, a poslije smanjiti negdje između 3 i 2.
Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu zlatnu boju, tek tada su gotove.
Vrele tulumbe vaditi šupljikavom kašikom i direktno potapati u agdu. U agdi neka odstoje sve dok se ne isprži sljedeća tura, tek se tada mogu izvaditi i redati u tepsiju.
Kad je sve završeno, tulumbe su u tepsiji pa se mogu zaliti ostatakom agde.
Čuvati na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.

Napomena: Ovdje navedene količine dovoljne su za nekih 40 komada tulumbi.

<