<

Bosanska heroina: Promocija dokumentarnog filma o nani Fati uskoro i u Cazinu

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otpor i borbu starice Bošnjakinje, koja se godinama bori protiv sistema u manjem bh. entitetu RS, kako bi iz njene avlije uklonili bespravno izgrađenu ”inat” crkvu. U njenoj borbi protiv nepravde nana Fata postala je simbolom svim Bošnjacima muslimanima kako se može i treba boriti za djedovinu i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Dokumentarni film ”Nana Fata – bosanska heroina” govori o sizifovskoj borbi i pravnom nonsensu utjelovljenom u slučaju starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca. Potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat, koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena. Ipak, nana Fata je pobiedila – nedavno je Europski sud za ljudska prava donio presudu kojom je obvezao Bosnu i Hercegovinu, odnosno vlasti u Republici Srpskoj da moraju ukloniti crkvu. Ovo je reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosanskohercegovački entitet. Nana Fata je u međuvremenu postala neka vrsta bosanskog Nelsona Mandele, simbol povratničkog prkosa.

Ovaj izvanredni dokumentarni film možete pogledati i u Cazinu, u četvrtak, 24.10.2019. godine, u Domu kulture Cazin sa početkom u 18:30 sati.

Ulaz je slobodan!

cazin net

<