<

Borba SAD-a i EU oko tvrtke koja radi na cjepivu protiv korona virusa

Europska komisija ponudila je u ponedjeljak 80 milijuna eura financijske potpore njemačkoj biofarmaceutskoj tvrtki CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje cjepiva protiv korona virusa. Riječ je o tvrtki iz koje, prema njemačkim medijima, američki predsjednik Donald Trump pokušava znanstvenike koji rade na cjepivu protiv korona virusa visokim svotama novca dovesti u Sjedinjene Države ili osigurati ekskluzivna prava na cjepivo.

Predsjednica Komisija Ursula von der Leyen i povjerenica za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel u ponedjeljak su video vezom razgovorale s upravom CureVac. U razgovoru je sudjelovao i potpredsjednik Europske investicijske banke Ambroise Fayolle. Potpora toj tvrtki bila bi u obliku jamstva EU-a za zajam EIB-a koji se trenutačno razmatra u istom iznosu.

“U ovoj javnozdravstevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo osigurati CureVacu financiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju cjepiva. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput CureVac-a u Europskoj uniji. Njihov je dom ovdje, ali od njihova cjepiva korist će imati svi, u Europi i izvan nje”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

CureVac je njemačka biofarmaceutska tvrtka osnovana 2000. godine sa sjedištem u Tuebingenu, u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wurtemberg. Ta je tvrtka razvila novu tehnologiju kojom je prevladana jedna od najvećih zapreka za korištenja cjepiva: potrebu da ih se održi stabilnim bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na COVID-19. Pokaže li se to točnim, milijuni doza cjepiva potencijalno bi se mogli proizvoditi uz niske troškove u postojećim proizvodnim pogonima CureVac. Svoj Program razvoja cjepiva za COVID-19 Curevac je već počeo i procjenjuje se da će kliničko testiranje početi do lipnja 2020. godine, navodi Komisija.

N1

<