Bihać: Smaragdnom dolinom rijeke uživalo 130 domaćih i inozemnih turista

S bihaćke željezničke stanice Unskom prugom ka Martin Brodu krenuli turisti uz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Australije

Uprava Nacionalnog parka “Una”, uz podršku Rotary kluba Bihać i Uprave “Željeznica Federacije BiH”, organizirala je ove godine po 16. put jednodnevno već tradicionalno turističko putovanje Rotary vozom “Smaragdnom dolinom rijeke Une” od Bihaća do Martin Broda.

S bihaćke željezničke stanice vozom je Unskom prugom ka Martin Brodu krenulo 130 putnika, domaćih, ali i turista iz Republike Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore te Njemačke, Češke i Australije.

Bogata baština
Bila je to i ove godine atraktivna turistička vožnja i obilazak najmlađeg zaštićenog područja u Federaciji BiH, smještenog na 19.800 hektara vrijednih prirodnih osobitosti, iznimne ljepote i bogate kulturno-historijske baštine.

Nije izostala ni bogata gastronomska ponuda, tradicionalna bosanska jela, koja su pripremile članice Udruženja žena Ljutočke doline, a ni raznovrsni muzički sadržaji.

Cilj ovog turističkog putovanja je promocija Nacionalnog parka “Una”, ali i Unske pruge, koja je bila glavna poveznica između BiH i Republike Hrvatske, prenosi Avaz.

Turistička promocija

  • Naš cilj je promocija Nacionalnog parka i ovo turističko putovanje to zaista i jeste s obzirom na sve probleme birokratske prirode, jer dvije države još nisu uspostavile saobraćaj međusobno, a i dalje ne postoji turistički voz na relaciji Bihać – Martin Brod – kazao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka “Una”.

Brend Krajine

  • Ovaj voz predstavlja našu namjeru da potaknemo i podsjetimo nadležne, koji su zaboravili da Unska pruga postoji i da može biti stavljena u funkciju. Ako ništa drugo, onda bar u ovakvu vrstu turističkih ponuda. Rotary turistički voz postao je svojevrsni turistički brend Krajine i Nacionalnog parka “Una” – ističe Mulić.