<

BiH: “Vrlo lako bi se moglo desiti da vlasti ne bude do 2022. godine”

Pitanje Izbornog zakona je uslov HDZ-a za formiranje Vlade FBiH, što u SDA odbacuju. U međuvremenu iza zatvorenih vrata nastavaljaju se razgovori o formiranju vlasti. Ono što je poznato, pregovora se pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, stavovi i dalje zabetonirani kada je riječ o ANP-u, piše N1.

Predsjednik HDZ-a potvrdio je kako će već naredne sedmice i zvanično pokrenuti pitanje izmjene izbornog Zakona. Za HDZ ostaje sporan izbor delegata za Dom naroda FBIH i način izbora člana Predsjedništva BiH

Izjava Dragana Čovića dolazi nekoliko dana nakon što je Bakir Izetbegović poručio kako Izborni zakon ne može biti uslov za formiranje vlasti na federalnoj razini, ali da se o tome nastavalja pregovarati. Iz HNS-a jednstven stav, prije novog saziva federalne vlade treba dogovoriti izborni zakon

Jedna od stavki dogovorenih principa o formiranju vlasti je podsjetimo implementacija svih presuda domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH. Neke presude direktno zadiru i u sam Ustav, tako da je iluzorno očekivati kako će implementacija presuda brzo završiti, uz ostalo jer su i stavovi političkih partija dijametralno suprotni po pitanju legitimnosti i legitimnog predstavljanja.

Prije federalne razine potrebno je riješiti državni nivo vlasti. Da su pregovori intezivirani, iza zatvorenih vrata, potvrdio je za N1 član Predsjedništva BiH i potredsjednik SDA Šefik Džaferović. O detaljima nije želio govoriti.

Ono što je poznato je da se pregovora pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, nezvanično uz medijaciju posebnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan, Matthewa Palmera. Principi za formiranje vlasti temelj su razgovora, stavovi i dalje zabetonirani kada je riječ o ANP-u.

Navode medija kako je i turski predsjednik na sastanaku u Beogradu pokušao uvjeriti Džaferovića i Komšića da promjene stav, formiraju vlast pa onda razgovaraju o ANP-u, član Predsjedništva iz reda Bošnjaka je odbacio kazavši kako se na ovu temu zvanično nije razgovaralo

A kada će se usaglasiti, Mladen Ivanić koji se u medijskim krugovima doživljava i kao dobar prognozer kazao je kako je nerealno očekivati formiranje vlasti prije Opštih izbora. Kazao je kako bi se vrlo lako moglo desiti da vlasti ne bude do 2022.

Dragan Čović danas je odgovarajući na novinarsko pitanje kazao kako ne bi ušao u novo Vijeće ministara BiH bez SNSD-a. Upozorio je i kako će biti teško postići dogovor na federalnoj razini zbog čega je primarno da aktuelna vlada nastavi svoj posao. No, isti stav ne dijeli i za državni nivo vlasti, odnosno Vijeće mnistara na čijoj se posljednjoj sjednici ministri HDZ-a nisu pojavili.

haber

<