<

Bećirović: Međunarodna zajednica vodi 3:0 protiv Dodika, lako bi moglo biti 4:0

Doc. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, u intervjuu za Faktor govorio je o krizi u Bosni i Hercegovini, mogućem raspletu, ulozi međunarodne zajednice, eventualnom korištenju bonskih ovlasti…

Kakav će biti rasplet krize u BiH, država će se zaštititi koristeći sve zakonom predviđene mehanizme ili će morati djelovati međunarodna zajednica, Vijeće za implementaciju mira ili Evropska unija?

– To mora biti sinhroniziran proces. Milorad Dodik je “izvršilac radova”. Ne treba zaboraviti da je Dodik, kao član reformskih snaga Ante Markovića dao svoj glas 9. januara 1992. godine, da bi nekoliko godina poslije umarširao u Banju Luku na NATO-ovim tenkovima.

Dodika treba podsjetiti da je međunarodna zajednica sa 3:0 završila priču u vezi sa BiH. Prvo, sredinom 1995. godine vojno je porazila srpsku vojsku snažnom vojnom intervencijom, da bi se zatim potpisao Dejtonski mirovni sporazum u kojem je priznat i potvrđen državno-pravni kontinuitet BiH, odnosno njena državnost, a onda je u Haagu presuđeno kompletno srpsko rukovodstvo za najteže ratne zločine uključujući i genocid.

Sada bi Dodik ponovo testirao spremnost međunarodne zajednice, a u unaprijed zna da bi rezultat na kraju bio 4:0, a četvrti rezultat bi mogao značiti i kraj Republike Srpske.

Integralni intervju pročitajte na portalu Faktor.ba.

<