<

Bakir Izetbegović za N1: Ne možemo narod i entitet nazivati genocidnim

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je za N1 da niko nema pravo narod ili entitet nazvati genocidnim, niti iko ima pravo vrijeđati bilo koga – to se ne može raditi, niti će se to raditi. Izetbegović je u intervjuu poručio da će sjednica NSRS biti ‘djetinjasti odgovor’ na dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koju je nametnuo Valentin Inzko. Također, Izetbegović je politiku Milorada Dodika ocijenio kao ‘na momente kočijašku’.

Lider SDA je kazao da će BiH ući u jednu krizu, a njenu dubinu ne može da procijeni odmah.

“Da će biti bojkot, blokada, odmjeravanje nerava, nas i međunarodne zajednice, ovoga što radi Dodik. Prije ili kasnije je moralo doći do toga. Njegova politika je takva da sebi uzima prostor koji mu ne pripada, a da sužava prostor onima kojima pripada. Agresivna, na momente kočijaška politika, vrijeđaju se predstavnici međunarodne zajednice, Bošnjaci…”, rekao je Izetbegović.

“Neizbježno je da se vidi dokle to može ići. Je li zaista može Milorad Dodik napraviti neki referendum i pocijepati BiH, možda će on to prije ili kasnije uraditi. Kako će reagovati međunarodna zajednica, mi, Tužilaštvo, SIPA, OSA… Bolje prije nego kasnije da dođe do toga, a bolje prije i upravo na ovoj temi”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović: Pustio sam da se ova stvar smiruje…

Izetbegović je rekao da nema govora da se u FBiH dešava išta slično kao što se dešava u Republici Srpskoj, te da nema govora da ‘ima politike s naše strane koja liči na politiku Dodika’.

Sagovornik N1 i Tine Jelin Dizdar je rekao da je sada teško napraviti sastanak lidera tri najveće stranke u BiH, pogotovo sa Dodikom.

N1

<