<

Avion sa 52 putnika pronađen na glečeru na Aljasci nakon 60 godina

Avion sa 52 putnika pronađen na glečeru na Aljasci nakon 60 godina

Dalekog 22. novembra 1952. teretni avion američkog ratnog vazduhoplovstva “daglas 124-C”, “gloubmaster”, korišćen tokom korejskog rata, srušio se negdje iznad Aljaske i u njemu su smrt našla 52 prisutna putnika.

Zbog loših vremenskih uslova, avion nikada nije pronađen, a članovi porodica poginulih nisu znali gdje im je grob, sve dok 10 juna 2012. godine ostaci aviona i nastradalih vojnika nisu otkriveni na glečeru Knik, nešto manje od 100 km od Enkoridža na Aljasci.

Za otkriće njihove ledene grobnice zaslužna je posada helikoptera UH-60 “blekhok”, koji pripada Nacionalnoj gardi vojske Aljaske.

Kapetan helikoptera tvrdi da je avion bilo moguće identifikovati na osnovu materijala pronađenog na licu mesta, a dokazni materijal koji je osmočlana posada prikupila poslat je na dalju analizu u Centralnu laboratoriju za identifikaciju JPAC na Havajima.

– Neki od dokaza su već nedvosmisleno poveazni sa ovim avionskim udesom – rekao je Džejmi Dobson iz tima koji je pronašao ostatke aviona.

U vreme udesa, spasavanje aviona i putnika su omele loše vremenske prilike, a nakon toga vlasti Aljaske nisu više bile u stanju da ih pronađu.

“Globmaster” II je u vojne vazduhoplovne snage SAD uključen 1950, kao najveći trasnportni avion na svetu.

Njegova prednja rampa za utovar tereta i zadnji stabilizator, kao i sposobnost da nosi 34.000 kg korisnog terteta, ili 200 putnika na sedištima u dva nivoa, učinili su ga glavnim velikim transportnim avionom američke vojske tokom ranih 60-ih godina.

Ovaj avion sa četiri propelera kasnije je zamenjen mlaznjakom C-141 “starlifter”, ali njegovo ime na nebu Aljaske još uvek čuva C-17 “globmasterIII”, koji se koristi u 517. transportnoj eksadrili baze “Emendorf-Ričardson” u Enkorižu Aljaske.

Prema rečima Tonje Anderson, koja radi na sadašnjem istraživanju udesa pronađenog aviona, a čiji je deda, avijatičar Ajzak Anderson, bio jedan od poginulih 1952, avion se srušio sa visine oko 2400m, iznad planine Maunt Genet, prilikom leta iz vazduhoplovne baze Mekord u Vašingtonu do vazduhoplovne baze Elmendorf u Enkoridžu.

<