<

Austrija pozvala turskog ambasadora zbog Erdoganovih komentara

Austrija je pozvala turskog ambasadora kako bi se požalili na komentare u kojima je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio odluku austrijskih zvaničnika da se izraelska zastava vijori iznad vladinih zgrada u znak solidarnosti.

Izraelska zastava podignuta je nad ministarstvom vanjskih poslova u Beču u petak uslijed raketnih napada grupe Hamas na Izrael.

“Proklinjem austrijsku vladu koja je podigla izraelsku zastavu nad svojom (vladinom) zgradom”, rekao je Erdogan u ponedjeljak, podsjeća AP a prenosi Fena.

Dodao je da “vihorenje zastave terorističke nacije nad takvom zgradom slično življenju života ispunjenog strahom. Vjerovatno austrijska vlada pokušava natjerati muslimane da plate cijenu vlastitog genocida nad Jevrejima.”

Schallenberg – apsurdni komentari

Ovim posljednjim dijelom komentara Erdogan je podsjetio na činjenicu da je Austrija nakon aneksije 1938. bila dio nacističke Njemačke.

Austrijska agencija APA izvijestila je da je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao da je turski ambasador pozvan u utorak zbog “ovih apsurdnih komentara predsjednika Erdogana”.

Schallenberg je dodao da “neće biti moguće riješiti bliskoistočni sukob dok se pjeni iz usta”.

IZVOR: AGENCIJE
<