<

ASKERI SE ISKRCAVAJU NA MAGREB: Turska planira uspostaviti dvije stalne vojne baze u Libiji

Turska planira uspostaviti dvije stalne vojne baze u Libiji kao dio svoje stalne potpore vladi Nacionalnog sporazuma (GNA) koju podržava UN, izvijestio je u petak turski list Yeni Safak pozivajući se na vojne izvore.

Prema navodima lista, libijska GNA razmatra da turska vojska koristi nedavno osvojenu vazduhoplovnu bazu Al-Watiya za postavljanje sistema protivvazdušne odbrane i borbenih bespilotnih letjelica. Snage GNA su 18. maja ponovo osvojile bazu od rivalske Libijske nacionalne armije (LNA). Druga baza će, kako se izvještava, biti uspostavljena u luci Misrata za turska mornarička plovila.

Ankara će možda postati suvlasnik offshore naftnih kompanija sa sjedištem u isključivoj ekonomskoj zoni Libije, što znači da će turski ratni brodovi biti potrebni za nadgledanje operacija bušenja, izvijestio je list. Turska takođe vjeruje da su zbog trajnih tenzija sa Grčkom neophodni razmještaji ratnih brodova u regionu.

Turska je pružila opsežnu vojnu podršku GNA od kada je podnesen zahtjev za pomoć krajem 2019. Snage GNA ostvarile su značajne koristi tokom kontranapada na periferiji Tripolija, vraćajući teritoriju od LNA posljednjih nedelja.

Razgovori pod vodstvom UN čiji je cilj postizanje prekida vatre u Libiji nastavljeni su ove sedmice, nakon što su vojni zvaničnici GNA i LNA pozvali na videokonferenciju u formatu 5 + 5 nakon stanke prouzročene eskalacijom nasilja u zemlji i globalnom pandemijom koronavirusne bolesti.

(TBT)

<