<

Armeni pale i napuštaju svoje domove /VIDEO/

Armenci koji žive u gradu Karvačar u Gorskom Karabahu počeli su paliti svoje kuće nakon objave o predaji nekih teritorija Karabaha Azerbejdžanu, javio je armenski Sputnjik.

Kako se navodi, stanovnici Karvačara iznose iz svojih kuća potrepštine, namještaj i životinje prije nego što će napustiti grad. Na sjevernom putu Karabaha ima mnogo automobila, među kojima je mnogo minibuseva i kamiona.

Prva džuma nakon 28 godina

U historijskom gradu Šuši u Nagorno Karabahu koji je oslobođen od jermenske okupacije nakon 28 godina klanjan je prvi džuma namaz.

U historijskoj džamiji Gornji Govher Aga prvo je proučen ezan za džuma namaz.

Na prvom džuma namazu učestvovali su azerbejdžanski vojnici koji su grad oslobodili od okupacije.

Historijski grad Šuša, koji predstavlja važan kulturni i historijski simbol Azerbejdžana, nalazi se na strateškoj raskrsnici prema najvećem gradu Nagorno Karabaha Hankendiju.

Azerbejdžanska vojska je 8. novembra oslobodila Šušu od jermenske okupacije.

Sporazum o Nagorno Karabahu koji su potpisali Azerbejdžan, Rusija i Armenija predstavlja vojni poraz Armenije. Prema potpisanom sporazumu regija Agdam, koja je pod okupacijom Armenije, biće vraćena Azerbejdžanu do 20. novembra. Regija Kelbecer će biti vraćena 15. novembra dok će pod kontrolu Bakua Lacin biti vraćen 1. decembra.

Na liniji kontakta u Nagorno Karabahu biće raspoređeno 1960 ruskih vojnika u okviru mirovnih snaga, koji će raspolagati s 90 oklopnih transportera. Ruske mirovne snage će u regiji ostati pet godina, a ukoliko ne dođe do žalbe jedne od strana najmanje šest mjeseci pred istek misije, njihov boravak će biti automatski produžen.

Najavljen je i povratak izbjeglica na njihova ognjišta te formiranje mehanizma za nadzor provedbe primirja.

<