<

Arapski investitori na korak od početka ulaganja miliona eura u izgradnju “grada u gradu” kod Vareša

Arapski investitori spremni su početi ulaganja na području Općine Vareš i izgradnju “grada u gradu”, gdje planiraju uložiti desetine miliona eura, a podršku će im pružiti i Vlada ZDK.

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije, koji na području općine Vareš gradi turističko-rekreacioni kompleks.

S menadžerom kompanije “Dar al Arkan” Tareqom al Nabulsijem i direktorom operacija kompanije “Realengineering” Sarajevo Emirom Ferovićem razgovarali su premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić i ministar privrede Zlatko Jelić.

Arapski investitor već je otkupio zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa s hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

Investitor planira da kroz nekoliko faza idućih deset godina investira nekoliko desetina miliona eura, a samo u prvoj fazi u izgradnju komunalne infrastrukture uložit će 10 miliona eura.

Na sastanku održanom u Zenici danas je rečeno da je u toku izrada prostorno-planske dokumentacije za navedeno područje. Konstatirano je i da je Vlada ZDK izvršila sve svoje obaveze te da je za izdavanje potrebnih dozvola i početak radova potrebno da prostorno-plansku dokumentaciju usvoji Skupština ZDK, kao i da Općina Vareš provede neophodne administrativne procedure.

Predstavnici Vlade dali su punu podršku realizaciji ovog projekta, potvrđujući posvećenost institucija ovog kantona stvaranju uslova za privlačenje investicija u svim oblastima.

klix.ba

<