<

Antalija: Džaferović na pitanje o islamofobiji podsjetio na Kolindine izjave

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na panelu “Regionalna solidarnost: lekcije koje smo naučili iz pandemije”, koji se održava u sklopu Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF), poručio je da je pandemija COVID-19 prva globalna kriza koja je pogodila uistinu cijeli svijet, bez izuzetka, javlja Anadolu Agency (AA).
– Svi smo dužni da iz iskustava izvlačimo pouke i pitanje koje smo lekcije naučili je ustvari pitanje za budućnost kako se greške ne bi ponavljale. Očigledno je da je ova pandemija možda prva velika kriza koja je odjednom pogodila cijeli svijet – pojasnio je Džaferović.

Kako je kazao, “ovo što smo do sada vidjeli nije dobro, zavladao je strah i panika, a oni nikada nisu saveznici ničega dobrog.

Smatra da je potrebno jačati sve multilateralne organizacije, počev od Ujedinjenih nacija, preko EU i NATO saveza pa do regionalnih platformi. Jer samo zajedno se možemo suočiti sa savremenim izazovima.

– Sljedeća stvar je potpuni pad multilateralnih mehanizama. I ranije je multilaterizam bio u krizi, prije pandemije ali je u pandemiji pokazao sve svoje slabosti. Mislim da je to velika greška. Moramo da jačamo multilateralne mehanizme, počevši od Ujedinjenih nacija, EU, NATO-a. Zatim da jačamo regionalne organizacije i bilateralne veze i da unutar država mnogo bolje sarađujemo. Virus je pokazao da ne poznaje kontinente, države, granice, etničke grupe… Virus napada sve – istakao je Džaferović danas u Antaliji.

Smatra da su države bile nespremne za ovakvu situaciju i to je sljedeća rečenica koju moraju naučiti.

– I multilateralne organizacije i države moraju biti spremnije za ovakve situacije. Moraju se jačati multilateralni mehanizmi. Bez saradnje na globalnom svjetskom nivou nije moguće dati adekvatne odgovore na ova pitanja. Pandemija je pokazala da u ovakvoj situaciji ne treba da bude ‘velikih’ i ‘malih’, svi treba da budemo jednaki jer virus sve jednako pogađa – pojasnio je Džaferović.

Kako je kazao, svijet je danas svijet interesa.

– Volio bih da ima više solidarnosti, manje interesa, manje egoizma… BiH je u prvim trenucima pandemije dobila pomoć i podršku jer nije bila spremna za borbu protiv pandemije. A dobila je od prijatelja koji su ovdje – rekao je Džaferović.

Zahvalio se Turskoj na pomoći koju je pružila BiH.

– Ono što se tada pokazalo u svijetu jeste da umjesto da idemo putem zajedničke akcije i zajednički odgovaramo na zajedničku opasnost, države su se potpuno zatvorile – pojasnio je Džaferović.

Džaferović je kazao da je važna lekcija pandemije da lažne vijesti i širenje panike moraju biti u startu sasječeni.

– U ovakvim situacijama se mora slušati riječ stručnjaka, mora se slušati riječ nauke – dodao je član Predsjedništva BiH.

Zahvalio se Turskoj na organizaciji ovakvog foruma koji postaje tradicija i koji je potreban ovom dijelu svijeta.

Govoreći o populizmu, islamofobiji i ekstremizmu, Džaferović je kazao da “populisti, ekstremisti, nacionalisti nikada nisu riješili nijedan problem, samo su proizvodili nove”.

– Jedinu korist od populizma imaju oni koji promoviraju populizam, da prevare narod na izborima, a nakon toga kako narodu i državi bude, oni su ostvarili svoj rezultat. Populizam je ustvari prevara vlastitog naroda. Teroristi, terorizam i ekstremizam nikada nisu riješili nijedno pitanje u svijetu, samo su proizvodili nove probleme. BiH je članica Alijanse u borbi protiv terorizma. Ono što nama u BiH posebno smeta je rastuća islamofobija. Islamofobija je nešto što je proizvod onih koji bi željeli da naprave sukob civilizacija, da naprave sukob sa islamom, sa muslimanima – pojasnio je Džaferović.

Podsjetio je da se vrlo često koristi termin “islamski terorizam”.

– Teroristi nemaju ni vjere ni nacije. Teroristi su teroristi i nijedna religija, posebno islam, to ne propagira. Naš region Zapadnog Balkana je multietnički, multikonfesionalan. Vrlo često se zloupotrebljava i preuveličava ekstremizam. Imali smo šefove država koji su govorili o tome da se u BiH sa sirijskog ratišta vraća ili vratilo 10.000 boraca ISIS-a. To je najobičnija laž koju je izgovorio šef jedne naše susjedne države. Mi smo naravno na to reagovali. BiH je država koja je prva donijela zakon o zabrani odlaska vlastitih državljana u bilo koje vojne formacije u svijetu – dodao je Džaferović.

<