<

Amerikanac prebolio COVID-19 pa dobio račun za liječenje od 1,1 milion dolara

Sedamdesetogodišnji Amerikanac koji je zamalo umro od COVID-a 19 dobio je račun od 1,1 milion dolara za troškove bolničkog liječenja, piše The Seattle Times, prenosi Hina.

Michael Flor primljen je u bolnicu u Seattleu 4. marta i ostao je tamo 62 dana. U jednom trenutku bio je toliko blizu smrti da su mu sestre držale telefon kako bi se mogao oprostiti sa svojom ženom i djecom.

No oporavio se te je otpušten iz bolnice 5. maja, na radost liječnika i medicinskih sestara koji su brinuli za njega – da bi naposljetku dobio račun na 181 stranicu koji iznosi 1.122.501,04 dolara, prenosi AFP.

To uključuje: 9.736 dolara za sobu na intenzivnoj njezi po danu, blizu 409.000 dolara za pretvaranje sobe u sterilni prostor na 42 dana, 82.000 za korištenje respiratora na 29 dana i gotovo 100.000 za dva dana kad je bio životno ugrožen.

Osiguranje pokrilo liječenje

Flora pokriva Medicare, vladin program osiguranja za starije, i neće trebati vaditi vlastiti novčanik, objavio je Times.

No u zemlji u kojoj je zdravstveni sistem jedan od najskupljih u svijetu – i pomisao da se učini dostupnim svima ostaje uveliko kontroverzan – rekao je da se osjeća “krivim” znajući da će porezni obveznici podnijeti veći dio troška.

“Spas mog života koštao je milion dolara i naravno da je to dobro utrošen novac… No, znam da sam možda ja jedini koji će to reći”, navodi Flor.

Kongres je odobrio gigantski plan u svrhu održavanja američke ekonomije tokom korona virusa koji uključuje budžet od 100 miliona dolara za kompenzaciju bolnicama i privatnim osiguravajućim kompanijama koje su liječile pacijente od COVID-a 19.

Izvor: Agencije

<