Američki obavještajci o porijeklu korona virusa

Obavještajna služba demantira da je riječ o biološkom oružju napravljenom u kineskoj laboratoriji, ali je naznačio da postoji i drugačije mišljenje unutar obavještajnih službi.

U SAD-u novim korona virusom zaraženo je više od milion ljudi, skoro 60.000 je preminuloAl Jazeera

Američki magazin Newsweek piše da je američka obavještajna služba demantirala da je korona virus biološko oružje napravljeno u kineskoj laboratoriji, ali je naznačio da postoji i drugačije mišljenje unutar obavještajnih službi.

Magazin dodaje da se u izvještaju od 27. marta navodi da američke obavještajne službe nisu mogle sa sigurnošću utvrditi da je virus namjerno proizveden u kineskim laboratorijama.

Newsweek je istakao da je svaki naučnik s kojim su razgovarali kategorički odbacio hipotezu da je virus namjerno proširen.

Glasnogovornik američke obavještajne službe rekao je za magazin da se obavještajne agencije nisu složile oko jedinstvene teorije vezano za širenje virusa.

Američki mediji nedavno su tvrdili da je virus procurio iz laboratorija u kineskom Wuhanu, gdje se virus prvi put pojavio, dok je američki predsjednik Donald Trump napao Peking, optuživši ga da je odgovoran za širenje epidemije zbog načina na koji se odnosio prema ovom pitanju.

Tužba protiv Kine

Američka država Missouri također je podnijela tužbu protiv kineske vlade i Komunističke partije Kine zbog skrivanja podataka i nedovoljnog činjenja da spriječi širenje virusa.

U tom kontekstu, australska vlada je prošle srijede saopćila da je premijer Scott Morrison zatražio podršku za otvaranje međunarodne istrage o izvoru i širenju pandemije, u telefonskim razgovorima s Trumpom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, kao i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Australski zahtjevi da se pokrene nezavisna istraga o porijeklu virusa i njegovom širenju i odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izazvali su oštre kritike Kine.

Peking je optužio australske zakonodavce da primaju upute od Sjedinjenih Američkih Država.

Virus se prvi put pojavio u decembru 2019. godine u Wuhanu, glavnom gradu kineske provincije Hubei, a uskoro se proširio i u sve dijelove svijeta.

Izvor: Agencije