<

Američki mediji pišu o turskim SİHA letjelicama: Azerbejdžan uništio armenske kopnene jedinice dronovima iz Turske

O upotrebi naoružanja tokom rata u Karabahu napisan je članak u američkim medijima, koje pišu o odbrambenim tehnologijama.

Dok je Karabah nazvan “prvim ratom dronovima”, konstatovano je da je Azerbejdžan “uništio” armenske kopnene jedinice turskim SİHA letjelicama. U članku je navedeno da je Evropa “naučila potrebne lekcije”, gdje je SAD upozorila svoje saveznike da budu spremni za ratove dronovima. Defense News, koji o odbrambenoj politici i tehnologijama piše još od 1986. godine, objavio je izvještaj pod naslovom “Američka vojska gura svoje evropske saveznike protiv malih bespilotnih letjelica”. U članku koji je napisao Sebastian Sprenger piše da su “zapadne sile neophodne lekcije”, uzele iz sukoba u Karabahu.

 

Članak je nazvan “Prvi rat dronovima” za bitku kod Karabaha i navedeno je da nakon uspjeha turskih SİHA letjelica u tim sukobima, SAD upozorava svoje evropske savezike da “ojačaju svoju sposobnost, te da se odupru dronovima”.

– Video snimci rata oko Nagorno-Karabaha prošle jeseni pokazali su da je Azerbejdžan uništio armenske kopnene jedinice dronovima iz Turske. Taktika je bila toliko raširena da analitičari kažu da je uveliko doprinijela konačnoj pobjedi Azerbejdžana, stoji u članku.

 

Penzionisani general-potpukovnik Ben Hodges, bivši zapovjednik snaga američke vojske u Evropi, kaže da se vlade u Evropi ‘bude’ protiv prijetnje relativno jeftinih malih bespilotnih letjelica koje će se efikasno koristiti u budućim sukobima.

<